In 2014 15 ‘incidenten’ bij Zaanse bruggen

Sinds kort zit er weer een ‘echte’ brugwachter op De Den Uylbrug. Dat is het gevolg van vragen uit de Havenbuurt en Vissershop. De gemeente kreeg signalen dat mensen zich onveilig voelen op de brug. Daarom zit er tijdelijk een brugwachter in het huisje op de brug.

De brug wordt overigens nog steeds vanuit de post bij de Wilhelminasluis bediend. De brugwachter op de Den Uylbrug staat wel in direct contact met de brugwachters in de centrale post.

De camera’s en techniek van de brug blijken normaal functioneren volgens de gemeente. Op de dag van het ongeluk is de brug zelfs alweer gebruikt.

Naar aanleiding van het brugdrama bij de Den Uylbrug heeft de gemeente de belangrijkste vragen over de veiligheid bij de Zaanse bruggen op de gemeentelijke website gezet.

Sinds 2010 wordt bijgehouden hoeveel incidenten er zijn. In 2014 ging het om 15 ‘incidenten’: “Het gaat meestal om schepen die tegen de brug aan varen of auto’s die tegen de slagbomen aanrijden. Voorgaande jaren leveren eenzelfde beeld op.” In totaal gingen de bruggen 58.000 open in die periode.

Er zijn 14 bruggen die op afstand bediend worden, alleen de Wilhelminabrug en de Beatrixbrug in Zaandam worden lokaal vanuit sluishuisjes bediend.

De gemeente kan niet zeggen hoe lang het onderzoek van politie en Openbaar Ministerie duurt. Ook is onbekend wanneer het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uitkomt.

Op de site van RTVNH een interview met burgemeester Geke Faber over het brugdrama.

 

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *