Het was blogger Edwin Broekhuizen die de kat de bel aanbond. Hij was geblockt door een Zaanse politicus wiens naam en partij we hier niet zullen noemen.

Uit zijn relaas bleek dat ook steunraadslid Rene de Heer geblockt werd. Op Twitter schreef Annejon Oosterkamp (vroeger VVD) ook dat ze geblockt werd op Twitter …. zelfs De Orkaan wordt geblockt door sommige Zaanse politici.

We gaan hier geen namen noemen… we willen een voorstel doen voor een goed voornemen voor 2015: kappen met blocken.

Wat is blokkeren? “block” voor wie de Engels versie gebruikt? Als ik bv. Jan de Vries zou willen blokkeren (wat ik NIET wil – Jan de Vries is een aimabel en bekwaam raadslid en zijn tweets zijn erudiet en informatief) klik ik op het wieltje naast zijn naam en kies Blokkeren of Rapporteren. Rapporteren is erger, dan gaat Twitter ook nog een onderzoek naar je instellen – rapporteren doe je met Spammers.

Screen Shot 2015-01-02 at 19.35.48

 

Welke gevolgen heeft dat: mensen die door jou geblokkeerd zijn kunnen je niet volgen, en ze kunnen geen tweets van je lezen. Dat doe je met boze exen, spammers, schelders, mafkezen en stalkers.

Maar ga je als politicus ook tegenstanders blokkeren? Omdat je niet wilt dat ze zien wat jij op Twitter zegt? Of omdat je niet wilt zien wat zij twitteren? Als ze schelden en je lastig vallen is dat een correcte strategie, maar anders eigenlijk niet.

Democratie staat en valt bij discussie en openbaarheid. Blokkeren hoort daar eigenlijk niet bij. Kappen met Blocken vindt De Orkaan. Laten we voor een open 2015 gaan!

(Bij ‘instellingen’ vind je een lijst met geblokkeerde accounts, gewoon ff ontblocken.)