Op 19 februari zendt de VPRO om 20.25 uur een documentaire uit over de eerste maanden van de Zaandamse gevangenis: Bewaarders.

De film gaat over de grootste en modernste gevangenis van Nederland, PI Zaanstad die in 2016 werd geopend.

“Nieuwe architectuur en beveiligingstechnieken moeten voor meer efficiëntie gaan zorgen. Maar er zal ook een andere manier van werken worden geïntroduceerd. Het veelzijdige en veeleisende werk van bewaarders, bewakers en overige personeel schetst de moderne gevangenispraktijk.”

De documentaire is gemaakt door Doxy, eerder maakten zij o.a. de veelbesproken documentaire over Jesse Klaver.

Een gevangenisbewaarder:

“Mensen zijn extreem hierbinnen, onvoorspelbaar, angstig, gewelddadig. Je moet zo alert zijn altijd. Ik zie alles, hoor alles, ruik alles; je moet ín het hoofd zitten van die jongens. Wat denkt ‘ie, wat ziet ‘ie? Praten, contact maken, vertrouwen winnen, ook voor mijn eigen veiligheid. Ik observeer hen, maar zij letten ook op mij, misschien nog wel meer”

Schmidt kreeg de unieke kans om het dagelijkse werk van bewaarders in de splinternieuwe, hypermoderne gevangenis in Zaanstad, de grootste en modernste gevangenis van Nederland, vanaf het allereerste begin van dichtbij te volgen.

“Meer dan een jaar lang filmde Marc Schmidt het leven op afdeling Noord van Justitieel Complex Zaanstad om te ontdekken dat gevangenisbewaarders soms moeilijk overeind blijven in de claustrofobie van de dagelijkse omgang met gevangenen. ‘Bewaarders’ zet daarmee aan tot nadenken over hoe wij als samenleving met gedetineerden én hun bewaarders om willen gaan.”