Zaankanters die via station Sloterdijk reizen en daar overstappen, moeten sinds eind december 2017 verplicht in- en uitchecken voor veel trajecten. Met poortjes zijn de toegangen tot perrons afgesloten.

Het gevolg: bij overstappen op Sloterdijk dus ook meer betalen. Maar het kan dus ook zonder, merkten wij (na ruim twee maanden!).

Wie bijvoorbeeld naar Haarlem reist, betaalt € 4,60 voor een enkele reis, maar alleen als je die reis in één keer maakt. Dus zonder in- en uitchecken.

Wie op Sloterdijk wel in- en uitcheckt, betaalt vanuit Zaandam eerst € 2.30 voor de reis naar Sloterdijk en vervolgens nog eens € 3,50 voor het stuk Sloterdijk-Haarlem. Samen € 5,80. Voor een retour betaal je dus € 2,40 meer in de nieuwe situatie. (zie onder voor meer uitleg)

Pas een week geleden zagen wij het bovenstaande affiche op Sloterdijk: omlopen naar spoor 5, 6, 7 of 8 via spoor 11 of 12. Handig! (Geld terugvragen bij de NS voor de teveel betaalde Euro’s in de eerste twee maanden van dit jaar zal wel geen zin hebben, hadden we maar beter moeten opletten.)

UPDATE 23 maart 2018 – 9:30

Die affiches hangen er dus pas sinds begin maart. En ze hangen er na klachten van reizigersvereniging Rover omdat dit verplichte in- en uitchecken inderdaad in sommige gevallen een hogere prijs oplevert. Op de website van OVPORO:

“NS is na kritiek van Rover met een omlooproute op de proppen gekomen, waarbij ze geen poortje meer tegenkomen. Het gaat hier echter om een omslachtige route. ‘Dit betekent een flink stuk omlopen, flink traplopen én mogelijk de aansluiting missen om geen extra kosten te hoeven maken. De posters die NS deze week heeft opgehangen geven gebrekkige informatie’, aldus de reizigersorganisatie.

Hoewel reizigers die benadeeld worden door het systeemgebrek hun geld terug kunnen vragen, meent Rover dat NS reizigers hier niet goed over informeert. Die informatie is bovendien niet beschikbaar op het station. Als het aan de reizigersorganisatie ligt, houdt NS de poortjes op Sloterdijk open totdat er een klantvriendelijke oplossing is gevonden. Rover gaat hierover binnenkort in gesprek met NS.”

We hebben de NS gevraagd hoe het zit voor reizigers vanuit Zaandam – hoewel het op sommige trajecten meer kost, weten we niet zeker of dat ook voor onze routes geldt. In dat geval krijgen we overigens de suggestie om een overbodige en omslachtige omlooproute te volgen.

Reactie NS:

“Het is zo dat de poortjes op Sloterdijk standaard dicht zijn. Normaal geldt inderdaad dat als je binnen 35 minuten weer incheckt je geen instaptarief betaald. Nu klopt dit op Sloterdijk niet en wij zijn druk bezig om dit op te lossen. De oplossing voor nu is inderdaad omlopen naar het goede perron. We hebben hiervoor gekozen zodat de mensen niet onnodig meer betalen voor hun reis.”