Inchecken en omlopen op station Sloterdijk – update

Zaankanters die via station Sloterdijk reizen en daar overstappen, moeten sinds eind december 2017 verplicht in- en uitchecken voor veel trajecten. Met poortjes zijn de toegangen tot perrons afgesloten.

Het gevolg: bij overstappen op Sloterdijk dus ook meer betalen. Maar het kan dus ook zonder, merkten wij (na ruim twee maanden!).

Wie bijvoorbeeld naar Haarlem reist, betaalt € 4,60 voor een enkele reis, maar alleen als je die reis in één keer maakt. Dus zonder in- en uitchecken.

Wie op Sloterdijk wel in- en uitcheckt, betaalt vanuit Zaandam eerst € 2.30 voor de reis naar Sloterdijk en vervolgens nog eens € 3,50 voor het stuk Sloterdijk-Haarlem. Samen € 5,80. Voor een retour betaal je dus € 2,40 meer in de nieuwe situatie. (zie onder voor meer uitleg)

Pas een week geleden zagen wij het bovenstaande affiche op Sloterdijk: omlopen naar spoor 5, 6, 7 of 8 via spoor 11 of 12. Handig! (Geld terugvragen bij de NS voor de teveel betaalde Euro’s in de eerste twee maanden van dit jaar zal wel geen zin hebben, hadden we maar beter moeten opletten.)

UPDATE 23 maart 2018 – 9:30

Die affiches hangen er dus pas sinds begin maart. En ze hangen er na klachten van reizigersvereniging Rover omdat dit verplichte in- en uitchecken inderdaad in sommige gevallen een hogere prijs oplevert. Op de website van OVPORO:

“NS is na kritiek van Rover met een omlooproute op de proppen gekomen, waarbij ze geen poortje meer tegenkomen. Het gaat hier echter om een omslachtige route. ‘Dit betekent een flink stuk omlopen, flink traplopen én mogelijk de aansluiting missen om geen extra kosten te hoeven maken. De posters die NS deze week heeft opgehangen geven gebrekkige informatie’, aldus de reizigersorganisatie.

Hoewel reizigers die benadeeld worden door het systeemgebrek hun geld terug kunnen vragen, meent Rover dat NS reizigers hier niet goed over informeert. Die informatie is bovendien niet beschikbaar op het station. Als het aan de reizigersorganisatie ligt, houdt NS de poortjes op Sloterdijk open totdat er een klantvriendelijke oplossing is gevonden. Rover gaat hierover binnenkort in gesprek met NS.”

We hebben de NS gevraagd hoe het zit voor reizigers vanuit Zaandam – hoewel het op sommige trajecten meer kost, weten we niet zeker of dat ook voor onze routes geldt. In dat geval krijgen we overigens de suggestie om een overbodige en omslachtige omlooproute te volgen.

Reactie NS:

“Het is zo dat de poortjes op Sloterdijk standaard dicht zijn. Normaal geldt inderdaad dat als je binnen 35 minuten weer incheckt je geen instaptarief betaald. Nu klopt dit op Sloterdijk niet en wij zijn druk bezig om dit op te lossen. De oplossing voor nu is inderdaad omlopen naar het goede perron. We hebben hiervoor gekozen zodat de mensen niet onnodig meer betalen voor hun reis.”

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Jens

  Hoi allemaal. Ik wil jullie even wijzen op de volgende forum post bij de NS waar vermeld wordt dat je gewoon contact op kan nemen met de klantenservice.

  https://forum.ns.nl/overige-producten-6/reis-duurder-nu-poortjes-op-amsterdam-sloterdijk-gesloten-zijn-45035

  De NS verandert wel vaker wat aan de incheck systemen waardoor de poortjes meer kosten dan normaal. (en ik dacht dat het ook opgelost was)

  • De Orkaan

   We hebben het bericht aangevuld, sommige reizigers betalen te veel, dat is zeker, maar of dat in alle gevallen geldt is niet geheel zeker. In dat geval wordt je overigens een overbodige en lange omlooproute gesuggereerd.

 • Astrid M.

  Een overbodige en omslachtige route met veel trappen als alternatief. Fijn voor de mindervalide treinreiziger. Waarom zouden veel mensen toch nog steeds met de auto gaan…?

 • Rob

  Sloterdijk is een onvriendelijk station geworden met al die poortjes. Op de meeste stations kom je ze alleen bij in- en uitgang tegen, hier staan ze overal. Even van het perron weglopen om een kop koffie te halen bij vertraging is er niet meer bij op die manier.
  Net een gevangenis.

 • Karin

  Het is zo dat de poortjes op Sloterdijk standaard dicht zijn. Normaal geldt inderdaad dat als je binnen 35 minuten weer incheckt je geen instaptarief betaald.

  Moet zijn: betaalt, NS!

 • Thea Drijver

  Het is niet te vinden, een goede route aangeven zou toch mogelijk moeten zijn. Geef in ieder geval aan hoe je naar perron 11/12 zonder uit te checken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *