Informatie Zaanstad verder met POV, PvdA, VVD, ROSA, GroenLinks en CDA

Informateur John Bijl gaat na een eerste week van gesprekken verder praten met POV, PvdA, VVD, ROSA, GroenLinks en CDA “over de uitgangspunten die zij zien voor de vorming van een nieuw college.”

Dat betekent dat DZ, D66, PVV, DENK*, PvdD en SP zijn afgevallen. De laatste vier partijen hadden tijdens het ‘duidingsdbat’ al hun reserves uitgesproken; nu zijn dus ook collegepartij D66 (die van 3 naar 2 zetels ging) en DZ (van 3 naar 4) uitgestapt*.

De zes partijen waarmee verder wordt gesproken hebben samen een riante meerderheid van 25* zetels.

Informateur Bijl zal binnen zijn eindverslag van de informatieronde aan de gemeenteraad aanbieden:

“Naar mijn mening delen deze fracties een onderling vergelijkbaar inzicht hoe de manier van werken tussen volksvertegenwoordiging en college tot stand kan komen. Daarnaast vormen zij een brede afspiegeling van de gemeenteraad, en daarmee van de samenleving.”

* Aanvulling: ‘uitgestapt’ is niet gelukkig gekozen, de partijen die niet meer meedoen zijn ‘afgevallen’. Of ze afgeserveerd zijn door Van der Laan / Bijl of zijn uitgestapt is niet bekend. Bij DENK zaten we niet goed: die partij had geen blokkades uitgesproken, dat gold wel voor PvdD en SP die geen zin hadden in een POV-college. De PVV vond dat ze buitenspel was gezet. De CU heeft naar één zetel en is niet nodig voor een meerderheid. D66 zei zich ‘bescheiden’ op te gaan stellen, in de oppositie dus. DZ wierp bij het duidingsdebat geen blokkade op, maar doet niet mee bij de vervolggesprekken. Het zetelaantal van de coalitie is 25 (en niet 26 zoals we eerst dachten).

Onder de nieuwe verdeling in de raad:

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Ton de Kleij

  Waar is de Christen Unie?

 • Rienk Spiekstra

  De hier genoemde partijen hebben samen 25 zetels als het schema van De Orkaan klopt en dus een meerderheid van 6 zetels. De minderheid is 19, daar zitten ze dan 6 boven.

 • l. Boonstra

  Ik zou het jammer vinden als Links die schreeuwers van de POV hun steun geven. Gewoon een schaamlapje voor rechtsbeleid . Laat ze eerst de gevraagde samenwerking op rechts, toch het grootste deel van de partijen, met iets komen. Maar wordt niet het schaamlapje voor deze nonvaleurs

 • Jan de Vries

  Om in het pluche te gaan zitten heeft van der Laan alles over, zelfs om met partijen in een formatie te gaan zitten waar hij jaren tegenaan trapt.
  Waarom geen coalitie met echte lokale partijen zoals Rosa, DZ en aanvullen met VVD?

  [deze Jan de Vries is niet de Jan de Vries van D66 – redactie Orkaan]

  • Henk Terol

   Die optie leek inderdaad voor de hand liggend. Maar de voormalige innige samenwerking is blijkbaar gestopt. Oorzaak een afgesproken gezamenlijke visie via een motie voor een raadsvergadering ingediend door de POV uiteindelijk zonder overleg niet werd gesteund. Dus is blijkbaar oudzeer bepalend in uiteindelijke voorkeur. Hier het gevolg en gebrek aan durf om echt lokale politiek te bedrijven.

   • Jan de Vries

    Eerst de banencarousel en dan de wensen van de kiezers. Mij benieuwen hoeveel wethouders POV gaat leveren en wie dat worden? Is POV een verfrissende nieuweling in deze coalitie?
    Hoe nieuw is deze coalitie, en drukt POV z’n stempel daarop?
    Nieuwe wijn in óuwe” zakken en een stem op POV is gewoon een stem op de ouwe hap.

 • Henk Terol

  Ingediend door Democratisch Zaanstad en niet ondersteund door de POV. De innige samenwerking daarna met de PVV is nu blijkbaar niet meer nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *