Inkomsten Zaanstad: OZB, rioolheffing, afvalstoffen..

Meer dan 80 procent van de inkomsten van de gemeente Zaanstad in 2018 komen uit drie bronnen: OZB (38%), rioolheffing (23%) en de afvalstoffenheffing (21%).

De OZB leverde € 35 miljoen op, de rioolheffing € 21,5 miljoen en de afvalstoffenheffing € 19 miljoen.

De opbrengst van de OZB kan Zaanstad uitgeven naar believen uitgeven, de rioolheffing en afvalstoffenheffing moeten gebruikt worden voor het ophalen en verwerken van de vuilnis en het riool.

Steun-raadslid Harm Jan Egberts merkte terecht op (zie reacties) dat het hier ging om de ‘eigen inkomsten’. Daarnaast krijgt elke gemeente geld uit het gemeentefonds en ‘specifieke uitkeringen’.

Totaal haalde Zaanstad bijna € 93 miljoen op, 3% meer dan vorig jaar. De OZB-opbrengst is gestegen met een miljoen (+3%) en de rioolheffing met € 143.000 (+3%). De afvalstoffenheffing was minder (€ 100.000, -1%). De grootste percentuele stijgingen zaten bij de toeristenbelasting (+19%), de parkeerbelasting (+14%) en de opbrengst uit de parkeerautomaten (+8%); de hondenbelasting leverde 7% meer op.

 

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Harm Jan Egberts

  Volgens mij betreft het hier slechts de ‘eigen inkomsten’ van de gemeente. Veruit de grootste inkomstenbron van elke gemeente bestaat uit ‘uitkering gemeentefonds’ en ‘specifieke uitkeringen’.

 • Zaanstad moet de vuilnis en riool belasting voor 1 persoons huishoudingen verlagen.Die afval is ruim minder dan grotere gezinnen.Waarom is dat in veel steden wel zo?

  • Gertie van der Berg

   Vind ik ook. Betaal me scheel in mijn eentje.
   Halve vakantiegeld is elk jaar weg om dit te kunnen betalen.
   Schrok er nogal van toen ik hier in mijn leuke huisje kwam wonen.

 • Eric van Es

  Gelukkig kan de afvalstoffen heffing volgend jaar drastisch omlaag vanwege de nieuwe inzameling. Nog maar 1 iemand op de wagen om vuilnis op te halen, hij stuurt en bedient de kraan om de nieuwe containers te legen. Dat scheelt al snel 3 fte’s per wagen. Op jaarbasis ga ik bijna geld loskrijgen natuurlijk.

 • Eric v Sleeuwen

  Het valt wel op dat het tarief voor de woningen sinds 2015 is gedaald, terwijl voor bedrijven (die zowel het eigenaarsdeel als het gebruikersdeel betalen)het tarief sinds 2015 is gestegen, waardoor het totale tarief voor bedrijven nu 4.9 keer zo hoog is als voor woningen terwijl dit in 2015 nog 3.6 keer zo veel was. Dit heeft oa te maken met het aantal panden. Dit betekend voor een bedrijfspand wat eenzelfde waarde houdt honderden euro’s meer, terwijl een woning die eenzelfde waarde houdt enkele tientjes minder ozb. Klopt dat wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *