Dit wordt de Verkadebuurt (16 snelle projecten: 11)

In de nieuwe Verkadebuurt komen 470 woningen tussen de Provincialeweg en de Verkadefabriek.

Het stedenbouwkundig plan (soorten huizen, parkeren, wegen, groen) wordt tijdens een inloopbijeenkomst op woensdag 9 oktober in de Bullekerk gepresenteerd.


In maart 2018 ging Zaanstad extra energie steken in 15 (later 16) woningprojecten. Binnen drie jaar moest daar gebouwd worden. Vandaag: Overtuinen / Verkadebuurt (status: Stedenbouwkundig plan gepubliceerd).


Direct tegenover de Verkadefabriek komt een kade waar boten kunnen aanleggen met een langgerekt woongebouw (afbeelding boven). Hieronder de ‘singelwoningen’.

Er komen verschillende soorten woningen: appartementen, grondgebonden woningen met een tuin, rug-aan-rugwoningen en ‘stadswoningen’. De nieuwe wijk krijgt veel groen en extra water (een ‘singel’), de Verkadevilla blijft in het midden van het gebied.

De ontsluitingweg vanaf Verkade loopt door die wijk, die weg is ook ontsluitingsweg voor het autoverkeer.

Het Verkadeplantsoen.

Het gehele plan is te downloaden vanaf de website van Zaanstad.

Inloopavond 9 oktober tussen 18.00 en 20.30 uur in de Bullekerk, Westzijde 75, Zaandam. Het stedenbouwkundig plan komt in oktober op de agenda van het Zaans Beraad. Deze bijeenkomst is openbaar en biedt de mogelijkheid om in te spreken.

Bekijk hier de stand van zaken bij alle projecten. Lees hier alles wat wij schreven over Overtuinen / Verkadebuurt.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • j.visser

  Was er bij het bouw project bij de Forbo fabriek indertijd niet zoiets van: de huizen staan wel heel dicht bij de fabriek, dat geeft problemen, en die werden dan ook niet afgebouwd op aandringen van Forbo. Nu worden er huizen gebouwd binnen 100 meter van een werkende fabriek, met zijn aan en afvoer van grondstoffen en gereed product, geur en geluidsoverlast dat nou een maal bij een fabriek hoort. Hoe zal dat aflopen?

  • Rudolf Jacobs

   Planologen zijn visionairs, tekenaars, die zijn niet zo van de eventuele bouwbesluit problemen. Binnen de (een) gemeente zitten de ambtenaren, die ook niet echt overlopen van visie, om nog maar te zwijgen over de kennis en kunde van de politieke ‘macht’ in de gemeenteraad. Die wordt pas wakker als er van alles is mis gegaan en zullen zich niet herkennen in mogelijke goedgekeurde miskleunen.
   Azijnpisserij? Zal wel, maar ik ben dan ook maar een, min of meer, doorgewinterde, maar vooral oude ervaringsdeskundige. Trouwens, wie beweert dat ‘Verkade’ over tig jaar nog in Zaandam zal zijn gevestigd? Dan mis je de Oostenwindkoekjeslucht waarschijnlijk nog het meest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *