De Zaanse theatergroep Tg, Winterberg brengt een theatrale verfilming over de onmogelijke keuze waar ouders voor staan op het moment dat er bij hun ongeboren kindje een onoverkomelijke afwijking wordt geconstateerd. Deze bijzondere mix van theater en film is op donderdag 25 mei te zien in filmtheater De Fabriek, met nagesprek.

Partnerproductie / Ingezonden mededeling – De Fabriek

Het is een onderwerp waar we niet veel over weten en waarschijnlijk liever niet bij stilstaan: wat zou jij als ouder doen als je te horen krijgt dat er complicaties zijn met jouw ongeboren baby? Welke hoop vind je in medische onderzoeken, prognoses en kansberekeningen? Zou jij je daaraan vasthouden of volg jij jouw gevoel?

In Alles naar de Hemel belandt het publiek samen met twee aanstaande ouders in een surrealistische tussenwereld, waar zij op zoek gaan naar antwoorden op al die vragen.

Theatermaker Marlyn Coetsier van Tg. Winterberg: “De film heeft een autobiografische basis. Twaalf jaar geleden hebben mijn partner en ik dit zelf meegemaakt. Ik heb ons proces opgeschreven in blogs en dagboeken. Het proces waar je in terecht komt als er een afwijking aangetroffen bij je ongeboren kind, de keuzes die je moet maken, met alle gevolgen van dien. Want ook als je niet kiest, maak je toch een keuze. Dit materiaal heb ik aan schrijfster Heleen Verburg gegeven, als inspiratiebron voor de film, waarna we met de thematiek in tekst en beeld zijn gaan experimenteren. De zoektocht wilde we – zonder oordeel – invoelbaar en inzichtelijk maken. Want er is geen goed of kwaad, enkel liefde.”

Hoe maak je een film over zo’n mooi, maar ook heftig thema?

Toneelschrijver Heleen Verburg: “Om dit te vertellen heb je niet alleen intensiteit en diepgang, maar ook humor en absurditeit nodig. Marlyn is naast actrice ook poppenspeler en beheerst alle mogelijke technieken om dit verhaal lucht te geven en van verschillende kanten te belichten. Ik heb daarom een script gemaakt met gaten. Poppen willen niet veel tekst, die moeten kunnen kijken en daar moet je naar kunnen kijken.”

Marlyn: “Acteur Lennart Monaster en ik hebben samen met regisseur Silvia Andringa twee weken geïmproviseerd, enkel met beeld op basis van de thematiek. Dat gaf Heleen weer inspiratie om te schrijven. Vervolgens hebben we met regisseur Rob Vriens gekeken naar wat we puur in beeld wilden vertellen, naar waar we echt woorden bij nodig hadden en naar plekken waar beeld en tekst bij elkaar komen. Naast poppen gebruiken we live-animatie, stopmotion, video, klei en muziek om die surrealistische wereld zo rijk mogelijk vorm te geven. Doordat het geen echte wereld is maar een poppenwereld, lijkt er afstand te zijn. Het bijzondere aan kijken naar poppen is dat je alles wat je niet ziet in je hoofd aanvult. Het appelleert aan jouw gevoel, jouw emotie en ervaring waardoor het verhaal ook van jou wordt.”

Wat is de reden om dit verhaal nu te vertellen?

Marlyn: “Een zwangerschap die anders verloopt, komt veel vaker voor dan je denkt: miskramen, afgebroken zwangerschappen, afwijkingen of stilgeborenen. Bijna iedereen kent wel iemand, direct of indirect, waar het anders ging dan gehoopt. We hebben het er zelden over met elkaar. Mijn gevoel heeft altijd gezegd dat ik iets met mijn ervaringen wilde doen. Het gesprek openen, inzicht bieden in zo’n proces of troost bieden. Het gaat over leven en dood, over wie je bent als mens en welke keuzes je maakt. Dit is de mooiste en heftigste inspiratiebron die ik heb in mijn leven. En wat ik zo fijn vind: Ons kind is de start geweest, de bron, maar vanaf nu is de film van iedereen.”

Alles naar de Hemel is op donderdag 25 mei 20.00 uur te zien in Filmtheater De Fabriek. Na de film is er een nagesprek met regisseur Rob Vriens en Marlyn Coetsier. Kaartjes zijn te koop via de website van De Fabriek.

NRC: ‘dilemma’s over de waarde van ongeboren leven fraai stem’. Theaterkant: ‘Klap na klap krijgen de aanstaande ouders te verwerken. Maar ook die vertolken ze met liefdevolle luchtigheid’.

* De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze commerciële bijdrage.

Trailer