Iraanse vluchteling traint bij Volleybal Zaanstad

Bij volleybalvereniging Zaanstad traint sinds kort een Iraanse vluchteling die in het opvangcentrum Taets aan de Hemkade in Zaandam zit.

De 24-jarige Amir Karimzadeh is een sterke middenaanvaller. Op deze positie miste Zaanstad nog concurrentie in de verschillende divisieteams.

Amir heeft in de selectie van Jong Iran gezeten, maar had door zijn vlucht uit Iran vanwege zijn geloofsovertuiging een half jaar niet gevolleybald.

Na een erbarmelijke reis over land en met de bekende rubberbootjes van Turkije naar Griekenland heeft Amir er 20 dagen over gedaan om Nederland te bereiken.

Alphen aan de Rijn
Met alleen een rugzakje, zijn bagage moest hij in Turkije achterlaten, kwam hij in Alphen aan de Rijn terecht in de voormalige Penitiaire Inrichting (gevangenis), waar 3 vluchtelingen in een cel “wonen”.

Ex-Zaanstad trainer Martin Fennema werd vanuit Iran, waar hij in onlangs op bezoek was met bondscoach Guido Vermeulen en goede volleybalcontacten heeft, getipt dat Amir in het COA (voorlopige opvangcentrum) in Alphen aan de Rijn zat. Via een Iranese tolk werden de eerste contacten gelegd en de Iranese gemeenschap in Nederland heeft ervoor gezorgd, dat verscheidene Iraniërs Amir naar Zaandam brachten om te trainen. “De communicatie ging erg moeizaam, daar Amir alleen Farsi spreekt en dat is niet mijn beste taal,” aldus Fennema.

Overplaatsing
Voorzitter Bert Sombroek van Zaanstad heeft namens het bestuur van de volleybalvereniging een brief geschreven met een verzoek om overplaatsing naar het COA in Zaandam. In eerste instantie leek de overplaatsing niet te lukken, maar door lobbyen van diverse mensen kan de 2 meter lange speler toch in Zaandam worden opvangen, in afwachting van de verdere asielprocedure.

Amir is door de spelers van de diverse teams heel goed opgevangen. Na een oproep via de groepsapp namen de spelers volleybalschoenen, sportkleding, handschoenen etc. voor hem mee naar de training. Toen Martin Fennema tijdens een taxiritje naar Alphen aan de Rijn begreep dat het eten in het COA niet al te best was, werden Amir en zijn Iranese vriend Mohemet (tevens volleyballer) uitgenodigd voor een maaltijd bij speler Frank Zutphen en had Frank van den Outenaar een tas met fruit en koeken voor hen meegebracht.

Zaanstad gaat nu proberen of Amir z.s.m. speelgerechtigd is en zodoende zijn debuut kan maken in de Nederlandse competitie.

(Bron: Volleybal Zaanstad)

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Fred van Gelderen

  Ja Orkaan, een heel apart ‘sportprimeurtje’ ali-as scoop! Maar wat moet de rest van die 800 -eveneens gevluchte- tafelvoetbalbakvoetballers hiermee? Samen met andere gemeenten in den lande een nederlandse competitie opstarten? En ook natuurlijk in de ons omringende landen, waar de tafelvoetbalbakken nauwelijks meer zijn aan te slepen inmiddels, om uiteindelijk tot een Internationale Tafelvoetbalbakvoetballerscompetitie te komen? Is dat een idee, om naast die twee volleyballers, ook de rest van hun lotgenoten te laten delen in het ‘sportgenot’? Ik vraag het u af, bij deze.

 • De Orkaan

  Hallo Fred,

  Een scoop noemen wij zoiets niet, het stond op de website van Volleybal Zaanstad, dus geen speurwerk van ons.

  Het is er maar eentje, klopt. Op het gebied van sport gebeurt er trouwens wel relatief veel. We hebben ook al twee keer over voetbal-activiteiten geschreven.

  “Relatief” zegt het al. Incidenten. Maar alles is beter dan niks natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *