Kijk! Daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn: zojuist heeft Freek de Jonge uit handen van burgemeester Jan Hamming de erepenning van de gemeente Zaanstad gekregen.

Dat gebeurde tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente in het Zaantheater.

Zo’n erepenning is mooi vertelde Freek, maar ook zegt hij dat wat hij voor onze stad betekent in het niet valt bij wat verzetsman Remmert Aten heeft gedaan. Aten zou naar verluidt geen straat naar zich vernoemd hebben gekregen vanwege zijn buitenechtelijke relatie(s). De Jonge hield een geëmotioneerd pleidooi om Remmert Aten alsnog met een straat te vereren:

‘Of een hele wijk waarbij de buitenechtelijke dames ook met zijstraten vernoemd worden.’

De onderbouwing van de gemeente voor het toekennen van de penning, stoelt vooral op zijn boek Zaansch Veem, en de Zaanse voorstellingen die hij tijdens MidzomerZaan en in het Zaantheater gaf. Freek is een ware ambassadeur voor onze stad. In 2019 maakte Hella de Jonge diepe indruk met haar Holocaust Memorial Day-lezing in de Bullekerk, terwijl Freek een lied over het verzet zong.

Onvermeld bleef zijn, en Hella’s, betrokkenheid bij stichting Monumenten Spreken. Als lid van het Comité van Aanbeveling van die stichting, zette Freek zich met regelmaat in om aandacht te vragen voor het project waarbij achtentwintig films over de verhalen achter de Zaanse oorlogsmonumenten zijn gemaakt.