Ja/Ja-sticker definitief in Zaanstad per 1 januari

Op 1 januari 2022 wordt in Zaanstad definitief de Ja/Ja-sticker ingevoerd. Dat betekent dat er alleen reclamefolders bezorgd mogen worden bij adressen waar die sticker op de brievenbus zit.

Wie geen sticker heeft of een Ja/Nee sticker krijgt alleen huis-aan-huisbladen.

De JA-sticker wordt door folderverspreider Spotta deze maand in het folderpakket opgenomen. Het gaat om een kleine groene sticker (op de foto boven is een vergroot exemplaar ingemonteerd). De sticker is ook te bestellen bij Spotta of op te halen bij de gemeente, lokale supermarkten en drogisterijen.

In december zouden alle inwoners door Zaanstad op de hoogte worden gesteld. Wij hebben die actie nog niet waargenomen (we kregen wel een mail van Spotta).

Eigenlijk zou de sticker al veel eerder worden ingevoerd, de laatste belofte was voor de zomer van dit jaar, maar “in verband met capaciteitsproblemen heeft de invoering helaas wat langer geduurd” aldus de woordvoerder van wethouder Baerveldt.

Uitstel

Met ‘langer geduurd’ wordt drie jaar (en vier keer uitstel) bedoeld. Eind 2017 werd de motie aangenomen waarmee het college werd opgedragen de sticker in te voeren, op 1 januari 2019 zou dat het geval zijn. In mei van dat jaar bleek dat de invoering werd uitgesteld. In september van 2019 kwam er toch groen licht (maar geen sticker). Vervolgens zou de sticker medio 2020 beschikbaar komen. Dat werd uitgesteld tot ‘voor de zomer‘ van 2021. En dat werd weer uitgesteld tot nader order.

Met de ouderwetse JA/JA-sticker (en de nieuwe groene JA-sticker) krijg je dus alles, met een NEE/NEE-sticker krijg je niks en met een JA/NEE sticker alleen huis-aan-huisbladen (maar dan kan je net zo goed geen sticker plakken, dat komt op hetzelfde neer). Er is geen sticker voor mensen die alleen reclamefolders maar geen huis-aan-huisbladen willen.

De folderbranche is zich aan het voorbereiden op de nieuwe situatie, bijvoorbeeld door folders online aan te bieden (foto onder, Peperstraat, Zaandam). Insteken van folders in huis-aan-huisbladen is ook niet toegestaan. Zaanstad heeft aangekondigd te gaan handhaven op naleving van de regels en boetes uit te gaan delen bij overtreding.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Kees Hamster

  Nee-Nee, ik begrijp nog steeds niets van de Ja sticker

  Was toch niet s mis met de huidige sticker keuze….

  Ik zeg nee tegen de overdadige digitaliseringen en ja tegen de de papieren folders

  • Bruce Latham

   Omdat de meeste mensen geen sticker hebben, en de folders direct in de papierbak gooien. In verspilling tegen te gaan beter om aan te geven als je er daadwerkelijk behoefte aan hebt. Die keuze staat u dus vrij.

  • Suzanne Serton

   Plak je toch lekker een ja-sticker op je brievenbus Kees?

 • Jaap Meeuwsen

  Och och, hoe druk kun je je maken over een sticker op de brievenbus.
  Hoeveel man zal hier toch weer een poos mee bezig zijn geweest.
  En handhaving gaat controleren op de handhaving en beboeten ook nog.
  Gaan we daar ook weer een ploeg handhavers voor opleiden soms ?
  Holland op z’n smalst, of er niks beter te doen is.
  Wij zijn al een beetje gewend aan dat geneuzel maar wat zal mijn opa daar verschrikkelijk om hebben moeten lachen.

  • Suzanne Serton

   In NL ontvangt een huishouden zonder nee op de bus 26 kilo reclamedrukwerk per jaar. De productie van het papier van de folders en krantjes belast het milieu óók als het gerecycled papier is. Dan komt het het drukken en vervoeren er nog bij. Dit zijn tientallen miljoenen kilo’s papier en liters inkt en benzine. Dus noem het maar smal.
   Als uw generatie zich wat drukker had gemaakt om dit soort dingen, hadden we nu waarschijnlijk geen klimaatprobleem.

  • Henk de Schaeper

   Jaap, ik ben een vaste bezoeker van de orkaan en wat ik merk, is dat jouw glas altijd half leeg is. Sommige zaken kunnen meewerken aan een betere wereld. Waar gaat het fout bij jou? Denk eens na voordat je reageert! Waar gaat het fout en kan ik je helpen om jouw glas half vol te krijgen?

 • Didier Hennequin

  Die ‘ouderwetse JA/JA-sticker’, bestaat die werkelijk? Die heb ik nog nooit gezien. De andere genoemde variëteiten wel.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *