Op 1 januari 2022 wordt in Zaanstad definitief de Ja/Ja-sticker ingevoerd. Dat betekent dat er alleen reclamefolders bezorgd mogen worden bij adressen waar die sticker op de brievenbus zit.

Wie geen sticker heeft of een Ja/Nee sticker krijgt alleen huis-aan-huisbladen.

De JA-sticker wordt door folderverspreider Spotta deze maand in het folderpakket opgenomen. Het gaat om een kleine groene sticker (op de foto boven is een vergroot exemplaar ingemonteerd). De sticker is ook te bestellen bij Spotta of op te halen bij de gemeente, lokale supermarkten en drogisterijen.

In december zouden alle inwoners door Zaanstad op de hoogte worden gesteld. Wij hebben die actie nog niet waargenomen (we kregen wel een mail van Spotta).

Eigenlijk zou de sticker al veel eerder worden ingevoerd, de laatste belofte was voor de zomer van dit jaar, maar “in verband met capaciteitsproblemen heeft de invoering helaas wat langer geduurd” aldus de woordvoerder van wethouder Baerveldt.

Uitstel

Met ‘langer geduurd’ wordt drie jaar (en vier keer uitstel) bedoeld. Eind 2017 werd de motie aangenomen waarmee het college werd opgedragen de sticker in te voeren, op 1 januari 2019 zou dat het geval zijn. In mei van dat jaar bleek dat de invoering werd uitgesteld. In september van 2019 kwam er toch groen licht (maar geen sticker). Vervolgens zou de sticker medio 2020 beschikbaar komen. Dat werd uitgesteld tot ‘voor de zomer‘ van 2021. En dat werd weer uitgesteld tot nader order.

Met de ouderwetse JA/JA-sticker (en de nieuwe groene JA-sticker) krijg je dus alles, met een NEE/NEE-sticker krijg je niks en met een JA/NEE sticker alleen huis-aan-huisbladen (maar dan kan je net zo goed geen sticker plakken, dat komt op hetzelfde neer). Er is geen sticker voor mensen die alleen reclamefolders maar geen huis-aan-huisbladen willen.

De folderbranche is zich aan het voorbereiden op de nieuwe situatie, bijvoorbeeld door folders online aan te bieden (foto onder, Peperstraat, Zaandam). Insteken van folders in huis-aan-huisbladen is ook niet toegestaan. Zaanstad heeft aangekondigd te gaan handhaven op naleving van de regels en boetes uit te gaan delen bij overtreding.