Jaap de Jong doet ‘Black Friday’: Leve de webshop…

Black Friday was een inktzwarte ervaring die mijn voorkeur iets meer in de richting van de webshop heeft geduwd.

Want ik hoef alleen maar merk, maat en logingegevens in te tikken en te betalen en de passende spijkerbroek wordt per kerende post draagklaar thuisbezorgd.

Door Jaap de Jong

Black Friday bracht mij in een te nauwer nood van de ondergang gered fabriekspand, waar het beloofde voordeel vooral bleek te gelden voor de tweede spijkerbroek. Gek, want ik draag toch maar één spijkerbroek?

Het massief van bergen spijkerbroeken bezorgen je de symptomen en het chagrijn van die Qual der Wahl. Een uitstalling voor klanten die pijnlijke ervaringen met een grabbelton nog niet volledig hebben verwerkt?

Je belandt met drie spijkerbroeken in een kleedhokje met de afmetingen van een doodskist in de prijsklasse van één-plus-één-gratis, met één haakje dat berekend is op één broek. De vloer moet uitkomst bieden. Geen zitmogelijkheid. Dus tegen doktersadvies in moet ik staande en soms balancerend op één been van broek wisselen. Bij het uittrekken blijft onvermijdelijk de sok in de pijp steken. De maat die in de bestaande spijkerbroek als gegoten zit, blijkt in andere merken te functioneren als een dwangbuis. Ik ben daar gek genoeg al bijna aan toe. Een vraag over een mij passende maat dwingt Juffrouw Klapkauwgom om met de geboetseerde klantvriendelijke glimlach (houdbaar van 9 tot 18 uur) haar schouders op te halen en te zeggen: ‘Dat verschilt van merk tot merk’.

Dan weet ik zeker waarom Black Friday Black Friday wordt genoemd.

Deel dit artikel:

Een reactie

 • Erik Esteie

  Ik vrees dat dit is iets dat ons door de strot geduwd gaat worden, of we nu willen of niet

  Ik heb op mijn werk radio 538 aanstaan en ik werd afgelopen week helemaal gestoord door alle zwarte vrijdag reklame aldaar, alsof er niks anders meer bestond dan de aanbieding die je niet mocht missen.

  Of het nu over een kruidenier ging, of een telefoon aanbieder, het kon niet op, de gouden bergen reikte tot in de hemel als je maar mee deed aan deze onzin

  Sterker nog, zelfs auto’s konden tijdens de zwarte vrijdag in het hele weekend tegen spotprijzen aangeschaft worden(hoezo duurt de vrijdag het hele weekend?)

  Sommige supermarkten maakten het zelfs zo bont(zwart) dat je daar de hele week kon genieten van fantastische aanbiedingen die zo goed waren dat je wel gek zou zijn als je daar niet intrapt….

  Nee, dit Amerikaanse feestje zal hoe dan ook een blijvertje zijn, of we het willen of niet

  De economie moet blijven groeien en dit past precies in het groei model, stel je voor dat we zouden consuminderen

  Nog wat anders, waarom mag zwarte vrijdag wel en zwarte piet niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *