Na zes jaar met de poten in de Zaanse klei, heeft algemeen directeur Jan Hovers van het Zaans Museum besloten dat het genoeg is, hij gaat met prepensioen.

In de zomer verhuisde hij naar de Achterhoek, en daar zal hij zich vanaf 2021 onder meer richten op het maken van muziek, podcasts en op het schrijven van artikelen.

Eerder dit jaar vertrok ook Zakelijk directeur Marije Kool, en de structuur met daarin een Algemeen directeur en een Zakelijk directeur zal niet meer terugkomen:

‘Een van de gekozen beperkende maatregelen is de reorganisatie van de leiding van het museum. Deze bestaat momenteel uit een algemeen en een zakelijk directeur en zal met het vertrek van Jan Hovers worden teruggebracht tot één algemeen directeur-bestuurder.’

Hovers kijkt met veel plezier terug op zijn tijd in het museum:

‘In dit misschien wel oudste industriegebied van Europa lijkt de ziel van Nederland te zijn vormgegeven. Het was een voorrecht het Zaans Museum voor en namens de Zaanse samenleving een tijd lang te mogen bestieren.’

Tijdens de periode Hovers nam het aantal bezoeken sterk toe bij het Zaans Museum. In 2015 werd een heuse Monet aangekocht, de introductie van de Zaanse Schans Card (2016) zorgde ook voor meer bezoekers. In 2016 en 2017 werden extra locaties op de Zaanse Schans geopend: het Wevershuis, de Kuiperij en het Jisperhuisje. In 2018 exposeerde het Zaans Museum het schilderij van Guurtje van de Stadt in het museum.

Het bezoek aan de hoofdvestiging van het Zaans Museum nam overigens af. De groei zit vooral in het aantal bezoekers dat de andere locaties op de Zaanse Schans bezocht. Vooral het Wevershuis (38.000 bezoeken) is populair.

De afnemende groei in 2018 heeft o.a. te maken met de ‘uitgeklede’ Zaanse Schans Card die in mei werd doorgevoerd toen de Zaansche Molen en enkele ondernemers uit de kaart stapten. Het aantal verkochte Zaans Schans Cards daalde in tot 42.000 (47.000 in 2018).

De vooruitzichten voor 2020 zijn uiteraard dramatisch omdat de toeristenstroom op de Zaanse Schans vrijwel geheel tot stilstand is gekomen.

Niet alles ging van een leien dakje voor het Zaans Museum en directeur Hovers. De verhuisplannen naar het centrum van Zaandam sneuvelden in de gemeenteraad. In 2018 werden plannen gelanceerd voor een Museum Holland in het centrum van Zaandam, om precies te zijn: in het voormalige PTT-gebouw aan ’t Krimp. Wethouder Munnikendam liet de raad lang in het ongewisse over de locatie en trad uiteindelijk af vanwege het dossier.

Dat museum zou de grote Monet-tentoonstelling van 2021 kunnen huisvesten. Dat laatste plan verdween snel van tafel, 2021 zou onhaalbaar zijn. Aanvankelijk zou het een dependance van het Zaans Museum worden maar later werden die plannen bijgesteld: het Zaans Museum zou verhuizen naar de nieuwe locatie, het ‘oude’ museum zou een entree-gebouw voor de Zaanse Schans worden. De raad had er geen zin in, de kosten werden als hoog en onzeker gezien, de bezoekersaantallen als speculatief en het parkeren als problematisch, woningbouw zou een beter plan zijn.

Afscheid nemen als directeur van een Zaans Museum Centrum zit er dus niet in voor Hovers. Hij moet het doen met de mijlpaal van 200.000 bezoeken in 2019.

Hovers (met Sjoerd Soeters, Marjorie Verhoek van Zaanstad, Martine Verstraete van het ZM en kwartiermaker Ad ‘s-Gravesande) gebogen over de plannen van een nieuw Zaans Museum op ’t Krimp.