Jan Pieter Woudt is overleden

Er is een Zaankanter doodgegaan. Een lokale held, een gezagsgetrouwe anarchist, die hield van onze streek en er treffend over kon schrijven. Zondag overleed Jan Pieter Woudt in Oostergouw. 

Misschien dat niet iedereen direct een beeld heeft bij zijn naam, maar zijn nalatenschap is belangrijk. Als autodidact steeg hij boven zichzelf en vele anderen uit. Samen met zijn vader Klaas werkte hij aan de totstandkoming van de Zaanse Encyclopedie die momenteel gebruikt wordt als basis voor een Zaanse versie van Wikipedia, de ZaanWiki.

Woudt was creatief, taalgevoelig, humoristisch en muzikaal, hij stond aan de wieg van veel Zaanse initiatieven, hij was een van de oprichters van Zaans Netwerk, jarenlang (eind)redacteur van Zaans Erfgoed, hij schreef ‘De bedding voor morgen’ een dik naslagwerk over de economische geschiedenis van de Zaanstreek, deed veel werk voor grote Zaanse bedrijven en instellingen, en het was een kleurrijke taalkunstenaar waarmee het goed doorzakken was.

De hemel is een Zaans visitekaartje rijker.

Jan Pieter Woudt is 56 jaar geworden.

De foto (1998) komt uit het gemeentearchief.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Huibert Latenstein

    Een echte Zaankanter is heengegaan met een rijke nalatenschap met veel artikelen over onze streek. Een leeftijdgenoot en ik ben blij dat ik hem gekend heb. Jan Pieter rust in vrede.

  • Ik heb Jan Pieter kort gekend toen mijn neefje een tijd onderdak bij hem vond. We bleken allebei van JB Schuil te houden: dat was een schrijver, vonden wij, die wist hoe het zat met goed en kwaad en vals en eerlijk. In die tijd stuurde hij me een fraai boekje over het Wilhelminapark: Bewaak dees Grond. Bij onze verhuizing afgelopen winter zag ik het weer en ik dacht aan hem. Ik had hem nog graag goedendag willen zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *