Jan en Ann van Briemen zijn beroemd in de Zaanstreek. Wie heeft er geen herinnering aan de woonboot op het kalf waar je terecht kon met elk zielig hoopje veren dat je aantrof.

Vanaf 1962 vingen ze voornamelijk vogels op. En later, in Krommenie, kregen ze daar nog meer ruimte voor.

Na de dood van Ann in november 2011 zette Jan het werk voort, maar het was wel erg veel. Financieel was het moeilijk en elk dubbeltje moest worden omgedraaid. Gelukkig kreeg hij hulp van twee ondernemers die ruimte zagen om invulling te geven aan hun maatschappelijke betrokkenheid via De Nieuwe Winst (nu De Zaanse Uitdaging).

Betrokken
Johan Meester van Ameco en Jan Willem Kaaijk van Kaaijk metaalbewerking zagen dat er veel zou moeten gebeuren. De buren waren het zat en liefde voor vogels was niet voldoende: de administratie, protocollen en vergunningen moesten ook kloppend zijn. Tegelijkertijd kwam Maria van Driel van dierenambulance Kennemerland bij de opvang en samen zetten zij de schouders eronder.

In 4 jaar tijd werden er bergen verzet. De opvang kreeg een bestuur waarin Jan Willem en Maria zitting namen (Johan Meester nam afscheid na een half jaar buffelen), een financiële basis, gezonde en uitgezette vogels werden niet meer bijgevoerd, 300 kuub afval werd afgevoerd, met een net van 625m2 werd een buitenkooi overspannen, er werd een schuur met asbest gecertificeerd gesloopt en afgevoerd, brommende ventilatoren en een koelcontainer werden vervangen, er werd een volière met vijver geplaatst, overleg gepleegd met buren, de gemeente en het Hoogheemraadschap, er werd gesnoeid, geschrobd en gemaaid, Jan van Briemen ging met pensioen en er werd een beheerder aangesteld.

Afscheid
Afgelopen zaterdag nam Jan Willem afscheid in aanwezigheid van de buren, vrijwilligers, het bestuur en Jan van Briemen. Maria van Driel sprak warme woorden.

Jan willem en Maria
Foto: Rein Wasscher

Voor Jan van Briemen had Jan Willem een schilderij van de opvang, zodat hij deze thuis niet hoefde te missen. Jan wist er wel een plek voor.

Jan Willen en Jan schilderij
Foto: Rein Wasscher

En voor de opvang zelf had hij een gedicht ‘Vogelkind’ dat Ann van Briemen ooit maakte op een stalen bord af laten drukken. Jan las het gedichtje voor en het kreeg een plekje in de huiskamer van de opvang.

Jan van Briemen met bord Vogelopvang

Het werk in de opvang is nooit af, maar de stichting die hij achterlaat staat als een huis. Het zal ons benieuwen wat Jan Willem met de tijd die vrij komt gaat doen.

Omdat we toch aanwezig waren maakten wij een kort filmpje van een reiger waar we verliefd op werden.

Mocht je als vrijwilliger aan de slag willen bij de opvang dan kan je je hier aanmelden. Met name technische vrijwilligers zijn momenteel erg welkom.

Dit schreven we eerder over de vogelopvang.

de foto linksboven is gemaakt door Rein Wasscher