Jasykoffstraat terug bij af… (boomloos)

Vorige week fietsten wij door de Jasykoffstraat in de Russische Buurt. Niks aan de hand. Of toch?

Aan het eind, bij de Hogendijk gekomen, keken we nog een keertje om. De straat was anders… maar hoe?

De Bomen! Weg! In de jaren zeventig zorgvuldig geplant in het stadsvernieuwingsplan Russische Buurt. In de jaren tachtig en negentig groot geworden. En nu? Afgezaagd vanaf enkel-hoogte.

Het zal wel een doel hebben. Vast wel ergens voor nodig. Misschien waren ze ziek. Of ze namen zon weg. Of de straat moest toch open. En er worden ook vast wel weer bomen voor teruggeplant.

Maar het resultaat is toch een kale straat. Eerder vielen bijvoorbeeld al Stationsstraat, het Eiland, Poelenburg en Vincent van Goghweg ten prooi aan de Zaanstadse kapdrift. De boom aan de Havenstraat is net gered. Het Hembrugterrein vreest het ergste.

Zo zag de straat er in 1983 uit (foto gemeentearchief Zaanstad, Herman Hackmann).

En nu zo (foto De Orkaan)…

 

Deel dit artikel:

2 reacties op Jasykoffstraat terug bij af… (boomloos)

  1. themx schreef:

    Misschien stonden de bomen wel te dicht op de fundering, waardoor de palen de bomen het grond water wegzogen, zodat de palen droog komen te staan. Kan ook wegedrukt worden door de wortels. Volgens mij was het toch zo van hoe hoog de boom is, zo lang zijn de wortels?

  2. Mariska Schuttevaer schreef:

    Dit is onderdeel van grootschalige herinrichting van de Russische buurt, er komen inderdaad nieuwe bomen. Hier een link naar de brief die de bewoners ontvingen: https://www.zaanstad.nl/mozard/document/docnr/1760229

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.