De twee ‘nieuwe’ varianten voor de A8-A9-verbinding worden op maandag 26 mei gepresenteerd tijdens een informatieavond in het provinciehuis van Haarlem. Het gaat om een verdiepte aanleg van de N203 door Krommenie en een nieuwe verbinding langs de wijk Kreekrijk in Assendelft. Beide opties werden eerder al afgeschreven, maar zijn nu opnieuw onderzocht.
Aanleiding voor het hernieuwde onderzoek zijn de torenhoge kosten van het oorspronkelijke Voorkeursalternatief – inmiddels richting een miljard euro – en het uitblijven van een financiële bijdrage van het Rijk. De provincie moest dus opnieuw kijken naar goedkopere en beter inpasbare oplossingen en zijn daarom twee alternatieven opnieuw tegen het licht gehouden.
Alternatieven
Het eerste alternatief, de zogeheten ‘nul-plusvariant’ (nummer 2), bestaat uit een verdiepte aanleg van de N203 dwars door Krommenie. Deze variant is bedoeld om doorgaand verkeer ondergronds af te wikkelen, maar roept de nodige vragen op. Zo is de verwachting dat het juist méér verkeer aantrekt, zijn er knelpunten bij de aansluiting op de N246, en is het kruisen van de Jan Brassertunnel een groot technisch obstakel.
Het tweede alternatief buigt bij restaurant De Krokodil en Fort aan den Ham af van de N203, loopt langs de wijk Kreekrijk en sluit via een tunnel onder de Dorpsstraat van Assendelft aan op de A8. Ook deze route (bekend als variant 7) is problematisch. De weg komt dicht bij – of volgens sommige bewoners zelfs deels over – de nieuwe woonwijk Kreekrijk te liggen, en waarschijnlijk moet een deel van het terrein van Sporting Krommenie worden opgeofferd. Hoewel de provincie beide varianten ‘robuust’ noemt, blijkt uit eerdere beoordelingen dat ze op meerdere punten gevoelig en lastig uitvoerbaar zijn.

Golfbaanvariant
Ook wordt er een derde alternatief besproken. Niet als daadwerkelijke optie, maar puur ter vergelijking: het golfbaanalternatief, het officiële Voorkeursalternatief uit 2021. Deze route loopt vanaf de A8 bij Assendelft langs de golfbaan van Heemskerk naar de A9 bij Beverwijk en doorkruist de Stelling van Amsterdam, een UNESCO Werelderfgoed. En dat is precies het probleem.
UNESCO-adviseur ICOMOS noemde het plan in 2022 ongeschikt vanwege de aantasting van het erfgoed. Daarmee is het alternatief feitelijk van tafel, al wordt het op 26 mei nog één keer naast de andere twee gelegd om de verschillen duidelijk te maken.
De bijeenkomst is bedoeld voor raadsleden, Statenleden en leden van de Regioraad van de Vervoerregio Amsterdam. Gedeputeerde Jeroen Olthof (voormalig wethouder van Zaanstad) presenteert samen met betrokken experts de resultaten van het trajectonderzoek. De avond moet duidelijk maken of een van de twee alternatieven alsnog als robuuste, haalbare oplossing verder kan worden uitgewerkt.
Door Nick Boeske. Info: Raadsinformatiesysteem Zaanstad, eerder nieuws op De Orkaan en informatie van de projectwebsite van de Provincie. Foto: Orkaan-archief.
Geen onmogelijk verbindingsweg A8-A9!
De informatiebijeenkomst van de provincie is op 26/5 over onderzoeken verbinding A8-A9. De provincie en o.a. de gemeente Zaanstad, werken al meer dan 50 jaar aan deze nieuwe verbinding. De kosten hiervoor blijven uiteraard onmogelijk lokaal op te brengen. De Haagse steun voor deze nieuwe Rijksweg is meer dan 60 jaar hard nodig. De bijdrage van het Rijk is de laatste tijd helemaal afwezig en dit terwijl de miljarden ons al tientallen jaren om de oren vliegen en elders wel uitgegeven zijn aan Rijks-infra. De nieuwe A-verbindingsweg moet er snel komen, alleen al voor het milieu in Zaanstad Noord. Waarom dit proces nu al zolang en waarom heden en verleden geen stevige protesten van onze Zaanse lokale politici ? Bij de ontwikkeling van de wijk Saendelft was toen al voor de verkeersontsluiting op deze snelweg gerekend. Tot op heden nog steeds in Saendelft een probleem met veel overlast voor het woon-werkverkeer wat ook via ook de N203 moet. De varianten 2, 6 en zeer zeker ook nummer 7 moeten direct in de prullenbak want kruizingen met de spoorlijn zijn onnodig extreem duur en moeten vermeden worden. Ook het verdiepen in model 2 door Krommenie (Brassertunnel) is krankzinnig duur en zeker volledig onbetaalbaar. Er is toch immers geld tekort? Het allerbeste is om de senior variant nummer 5 (zie tekening) gewoon weer snel op te pakken en uit te gaan werken. Rechtstreeks naar Heemskerk gaan en daar tegen de A9 en N203 zou dan ook eventueel op termijn een nieuwe WOONlocatie ontwikkeld kunnen worden, WONINGEN hebben we ook hard nodig en dit kan ook een draagvlak zijn voor deze weg. Er is daar al een goede infra aanwezig met dan mogelijk op termijn
een nieuw NS station tussen Uitgeest en Krommenie. Ik zou tegen het bestuur van Zaanstad willen zeggen laat je volgende week maandag nu eens echt van je horen bij de provicie NH. Schrap in ieder geval 26/5 een paar modellen want er is al zoveel geld door het putje gegaan.
Jacques Stoop Krommenie
Voor mij blijft de grote vraag: waarom niet het hele traject ondertunnelen? Dat doen ze 'as we speak' nu bij de A9 Amstelveen, en hebben ze gedaan bij de Gaasperdammerweg (ook A9), ook de A2 bij Maastricht is hier een prachtig voorbeeld van. Men is aan de ZuidAs op de A10 ook zoiets in elkaar aan het fröbelen en onlangs werd de Corbulotunnel tussen de A44 en de A4 geopend. Wat mij betreft, goed te vergelijken met dit traject. Ja, het zal overlast geven, maar dat doet de verkeersintensiteit nu ook.
Deze kwestie is een provinciale kwestie en geen of zeer beperkt een gemeentezaak. Het is wat aanmatigend om elke keer naar de gemeente te wijzen die gaat niet over provinciale wegen en snelwegen.
Waarom wordt de weg niet op de zelfde manier aan gelegd als het gedeelte van de A5 wat door sloterdijk loopt op palen . dan zijn er geen bruggen nodig en is de afdruk op het boeren land klein en het kan ook hoog door assendelft gebouwd worden.
dat is afschuwelijk lelijk gaan we niet doen.
Bij een industrie gebied oke maar door bewoonde gebieden en weilanden een no go
Mee eens. Maar dan zal er wel weer geklaagd worden dat het niet mooi oogt in het polderlandschap. De A5 loopt door een industriegebied dus daar is wel over te zeggen.
Vooralsnog blijven de bewoners aan de Provincialeweg in Krommenie met de overlast zitten. Wat een schade aan hun huizen en aan hun gezondheid! Een vergoeding van circa 1 miljoen Euro per woning zou het leed wat kunnen verzachten. Maar nee, in het gemeentehuis kijkt men liever weg en doet alsof een en ander een soort natuurverschijnsel is, waaraan niemand schuldig is.
Een miljoen 🤣🤣🤣
je woont er zelf zeker ja dan zou ik dat ook wel willen.
Ik heb nergens in de tekst kunnen lezen dat het een voorstel vanuit het gemeentehuis is. Daar kijkt dus ook niemand weg lijkt me.
Het gaat niet om het voorstel, maar om de feitelijke situatie waarin de bewoners van de Provinciale weg verkeren. En dat is in de eerste plaats ontstaan door de nalatigheid van Zaanstad. En dat gaat veel geld kosten, dat zult u wel begrijpen.
De verbinding A8/A9 moet er helemaal niet komen!
De A8 tussen de N8 en knooppunt Zaandam is daarvoor veel te smal.
Verbreed de N244 tussen de A9 en de A7 dan het verkeer via de A7 naar de A8 en is de Zaanstreek van de meeste overlast af.
Ik denk dat deze optie ook nog een stuk goedkoper is.
Helemaal mee eens.
Ook de N246 langs Molletjesveer naar Alkmaar kan nog flink opgewaardeerd worden, zodat de N203 door Krommenie verder ontlast wordt.
volgens mij stond deze jaren geleden al op de kaart maar door beslotenloosheid van de regering gemeente is dit stukje weg, veel duurder geworden en zijn mensen voor niks uitgekocht. belasting verspilling dus weer. stop met zeiken en maak dat stukje weg af Klaar
Als dat Erfgoed zo een probleem is dan moet je bijna alle snelwegen,spoorlijnen , hoogspanningslijnen en waterwegen rond Groot Amsterdam opbreken, ze lopen allemaal wel ergens door die Stelling heen.
Gewoon verdiept aanleggen en je niet door zo een onbelangrijke club laten gijzelen.
Denk aan de bevolking en haal die doorgaande auto's uit de bebouwing
Stop met deze opgave. Al ruim 50 jaar een dom plan. Inmiddels is er planologisch zoveel veranderd dat de nieuwbouw alles heeft dichtgezet. De oorspronkelijke snelweg die in de jaren 60 is ingetekend was toen een goed plan. Het knooppunt A7-A8 richting coentunnel is al een dicht slippende verkeersader; door de A8-A9 te verbinden wordt het nog drukker. Domme gedachte uit de vorige eeuw. De provincie moet zich schamen dat ze hier al zoveel jaar over vergadert….ik walg ervan. Waarom wordt er niet gekeken naar andere oplossingen? Rijden in tijdzones zoals in Singapore geeft veel meer effectief gebruik van de wegen. Zeker in de spits is dit de oplossing. Stimuleer het thuiswerken via de werkgeverslasten verlaging en zie wat er dan gebeurd: 20% kan dan ineens wel thuisblijven om te werken. Probleem is niet zo moeilijk op te lossen. Heeft die oude grijze Olthof nog wel het vermogen om om te denken…..🤨
Het eerste klopt niet wat je zegt. Het vaststellen van Unesco is op een bepaalde datum gedaan, en geld vanaf dat moment in de huidige status als beschermd erfgoed. Spoorlijnen en wegen die daarvoor zijn aangelegd zijn daar dan ook in meegenomen.
Blijft buiten kijf dat het belachelijk is iets als een "schootsveld" in tact te laten waar niemand gebruik van maakt en dit te gebruiken om het plan te bombarderen. Dan halen ze de status er maar af en dienen ze hem daarna opnieuw in.
Een verdiepte weg door het landschap geeft een mooie invulling aan de vraag en de belofte van 50 jaar oud. De verkeersdruk is enorm hoog over de provincialeweg en wordt alleen maar meer bij de 0+ variant. We hebben in Krommenie al genoeg fijnstof van Vliegtuigen,Tata Steel en huidig weggebruik.
Helemaal gelijk pieter gewoon verdiepen of maak er een tunnel van net als in Maastricht werkt perfect kom daar regelmatig aantal jaren terug had je daar minimaal 20 min werk om er door te komen nu ben je met 3 min weer buiten Maastricht en niemand heeft er last van of ziet iets en de aansluitingen bij de A 9 liggen er ook al tig jaar het is volgens mij de kortste en goedkoopste oplossing .