Jeugdboek Lijn 45: fictie maar ook waar gebeurd…

De Oostzaanse onderneemster – en voorzitter van de Stichting Monumenten Spreken – Merel Kan, schreef in het afgelopen jaar het jeugdboek Lijn 45.

Het verhaal gaat over zes kinderen van nu die de Tweede Wereldoorlog aan den lijve meemaken (zie Dagblad Zaanstreek voor een interview met de schrijfster).

Merel Kan haalde inspiratie uit de interviews die gemaakt werden voor de documentaireserie Monumenten Spreken. De avonturen van de kinderen in de oorlog zijn fictie. Maar ze spelen zich af tegen waargebeurde verhalen die achter de Zaanse oorlogsmonumenten schuilgaan: neergeschoten vliegtuigen, onderduikers, verraad, de razzia op de Burcht, de wapens in de Oostzijderkerk.

Het boek wordt, samen het het boek over de getuigen en de monumenten van Monumenten Spreken, a.s. zondag 3 mei om 16:00 gepresenteerd in de Vermaning in Koog a/d Zaan.

Filmer Robert van Tellingen, die ook verantwoordelijk was voor de Monumenten Spreken-films, maakte voor het boek ook een film (in de stijl van Monumenten Spreken):

 

Deel dit artikel:

Éen reactie op Jeugdboek Lijn 45: fictie maar ook waar gebeurd…

  1. wouter Verkley schreef:

    Een boek met spanning, passie en mooie tekeningen. Een boek dat elk kind moet lezen.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.