Jisperhuisje geopend

Vanmiddag werd op de Zaanse Schans het vernieuwdeoude visserhuisje uit Jisp geopend.

Het Jisperhuisje is een replica van een vissershuisje uit Jisp dat in 1974 aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is geschonken door de laatste bewoners ervan: Bets en Klaas Kwadijk. Klaas en Bets droegen vandaag de sleutel symbolisch over.

Het huisje is piepklein maar zeer functioneel. Er is een tafel met vier stoelen, een wc, een douche en een slaapzolder. Zaanstad oriënteert zich momenteel op Tiny Houses die in Amerika een heuse movement vertegenwoordigen. Gelukkig kunnen ze nu in de eigen achtertuin studeren op alle mogelijkheden van less is more (of zoals de Zaankanters ooit zeiden: alles met mate zai de kleremaker, en sloeg ze vrouw met de ellestok).

Om het huisje authentiek in te richten is conservator Hester Wandel in de wereld van ‘het vissergezin anno 1850’ gedoken. Daarvoor heeft ze gesprekken gehad met oude vissersfamilies en onderzoek gedaan in de archieven.

Vanaf morgen is het huisje te beleven. Er zijn (bijna)echte vissersmensen aanwezig die graag vertellen over de rijke geschiedenis en je kan er op de foto als eenvoudige visser. Wij hebben daar altijd al van gedroomd.

De foto linksboven is gemaakt door Dirk Jongejans.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *