Jos Kerkhoven zakt bij DZ (Willem Gort op 4) – nu: alle kandidaten

Democratisch Zaanstad-raadslid Jos Kerkhoven zal na de komende verkiezingen waarschijnlijk niet in de raad terugkeren. Hij is door de kiescommissie op de DZ-lijst op de vijfde plek geplaatst. DZ behaalde bij de vorige verkiezingen – onder leiding van Aart Molenaar – 4 zetels.

Lijsttrekker Juliette Rot zou zich bij de lage plaats van Kerkhoven neerleggen omdat het een ‘democratisch besluit’ was.

Kerkhoven schoof op van steunfractielid tot volwaardig raadslid nadat Eric Sellmeijer in september 2016 de eer aan zichzelf had gehouden na persoonlijke aanvallen op burgemeester Faber, mede-raadsleden, Aart Molenaar en woordvoerder Geralt Lammers. In juli 2017 keerde Sellmeijer overigens in de raad terug als vervanger van Inge Felices Hernandez-Gouweleeuw.

Sellmeijer keert niet terug op de lijst, steunfractielid Hein Heijnen is nu op plaats 6 te vinden.

Nummer twee op de lijst wordt Inge Felices Hernandez-Gouweleeuw (haar vader Peter Gouweleeuw zou de kiescommissie hebben ‘begeleid’, maar daarover is niks terug te vinden op de website van DZ, overigens wel dat hij sinds 2017 ad interim voorzitter werd), op nummer 3 komt een nieuwe onbekende (‘een man’ – update: Paul Neimeijer) en op nummer 4 vinden we een oude bekende: Willem Gort.

Willem Gort was VVD-voorzitter van 2007 tot 2013. Hij vertelt:

“Voor zover ik weet heeft Kerkhoven er geen moeite mee dat hij achter mij geplaatst is.”

Op de vraag waarom de ‘overstap’ naar DZ, antwoordt hij:

“ik vond Rot altijd al een talent. Ik probeerde haar indertijd ook naar de VVD te krijgen. Nadat Aart Molenaar weg was, wilde ik haar wel helpen en adviseren. Daarbij denk ik dat de politiek baat heeft bij lokale partijen.”

Gort hoopt en verwacht overigens niet dat hij daadwerkelijk als raadslid aan de bak hoeft:

“Ik kom net terug van een flinke burn-out en zit op ongeveer 40% van mijn kunnen, daar doe ik niet geheimzinnig over. Met alle nieuwe partijen die meedoen, zullen 4 zetels er niet inzitten.”

Aankomende vrijdag wordt om 16:00 uur in een openbare zitting in het stadhuis over de geldigheid van de kandidatenlijsten besloten en wordt er geloot om de lijstnummering. Dan weten we definitief welke partijen en kandidaten er op het stembiljet zullen staan.

Zowel Jos Kerkhoven als Juliette Rot waren onbereikbaar voor commentaar.

De volledige lijst:

  1. Juliëtte Esmée Rot (fractievoorzitter)
  2. Inge Felices Hernandez (raadslid)
  3. Paul Neimeijer
  4. Willem Gort (ex-VVD-voorzitter)
  5. Jos Kerkhoven (nu nog raadslid)
  6. Hein Heijnen (steunfractielid)
  7. Martin Fennema
  8. Kevin van Amesfoort
  9. Michael Klok (RIBW Zaanstreek Waterland)
  10. Very Beekhuis
  11. John Steygeman (Ad interim penningmeester DZ)
  12. Gerard Battem
  13. Erik van Wijngaarden (steunfractielid)
  14. Henk Terol
  15. Mart Kat (rugby)

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Arjan

    Toch mooi. Weer een lijst met kandidaten. Na de verkiezingen zullen ze wel weer vol conflicten uit elkaar vallen in éénmansfracties. Dat de kiezers hier nog intrappen!
    En dan ook nog personen op de lijst die eigenlijk helemaal niet verkozen willen worden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *