Kankerverwekkende stoffen op vrijwel alle kunstgrasvelden

De NOS kreeg inzage in 60 onderzoeken naar kankerverwekkende stoffen in de rubbergranulaat-korrels die als vulling voor kunstgrasvelden zijn gebruikt.

In 58 gevallen bevatte het rubbergranulaat kankerverwekkende stoffen “in hogere concentraties dan is toegestaan in consumentenproducten”.

De NOS benadrukt dat er geen “speciale gezondheidsnorm voor deze velden is” en dat de consumentennorm niet van toepassing is op rubbergranulaat: “De velden voldoen daarom aan alle officiële eisen.”

De omroep haalt wel hoogleraar toxicologie Martin van den Berg aan, die zegt dat het om hogere concentraties gaat dan je “vanwege de gezondheid zou moeten willen”.

Vijftig onderzoeken kwamen van bandenbranchevereniging VACO, tien andere onderzoeken zijn verricht op kunstgras-voetbalvelden in de omgeving van Oss en Valkenswaard.

Uit het NOS-bericht:

Alle velden zijn onderzocht op acht aantoonbaar kankerverwekkende stoffen. Van de acht stoffen zijn er vier die op veel velden in hogere concentraties zijn aangetroffen. Gemiddeld overschrijden deze stoffen de normen voor consumentenproducten tussen de 1,5 en 3,7 keer. Op de meest vervuilde velden zijn concentraties gevonden van stoffen die zelfs zes keer deze norm overschrijden.

Op twee na bevatten alle velden minimaal één kankerverwekkende stof met een hogere concentratie dan bij consumentenproducten is toegestaan. Bij meer dan de helft van de velden zijn zelfs vier kankerverwekkende stoffen met hogere concentraties gevonden.

(foto: De Orkaan)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *