Kapiteinshut gesloten

Normaal hadden we er vrijdagavond rond deze tijd een lekker biertje kunnen drinken, nu tikken we vanuit de thuiswerkplek dit stomme bericht. Via Facebook bereikte ons de tekst van Meindert Hondema van De Kapiteinshut:

‘Zestien jaar en een maand mocht ik de uitbater zijn van het mooiste muziekcafé van Zaandam, maar de corona tijd kon ik niet overleven,’

Ierse Folk, diverse koren (vanzelfsprekend het Kapiteinskoor), jamsessies, bands… iedereen voelde zich thuis in het muziekcafé in de Zaandamse Klauwershoek:

‘Alle jaren hebben we plezier gehad, de kooravonden, in het weekend livemuziek. Jazz op donderdag, voetbal en de F1 kijken op zondag en zo kan ik nog wel even doorgaan.’

Als de horeca half december* misschien weer mag openen, blijven de deuren van De Kapiteinshut dicht.

We vrezen soortgelijk nieuws de komende weken meer te moeten melden. Veel ondernemers kregen de eerste periode uitstel van betaling, maar uitstel is geen afstel en de rekening komt.

* we tikten eerst ’19 november’ maar dat was te optimistisch, dat is de datum waarop theaters, bioscopen en musea weer open mogen, voor de horeca wordt ‘medio december’ pas bekeken of het weer open kan.

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Jaap Docter

  Dit is gewoon “ruk”…

 • Mark Veneman

  Zwaar kl*te

 • Gert van Houts

  Alle lof aan Meindert voor zijn grote bijdrage aan de Zaanse cultuur in de afgelopen 16 jaar, zeer gewaardeerd onder muzikanten. Hoop dat Meindert met genoegen kan terug kijken op deze mooie periode. We gaan je gastvrijheid missen.

 • Jolanda Loth

  Soort van clubhuis….

 • Bert Versteeg

  De Hut is dicht maar wat blijft zijn de talloze herinneringen.
  Bands en artiesten als de Streetrollers, Memoryband, Blue Devils, NOT band, Back to Life het optreden van de Maskers,Ed Vermeulen, Pepping,de jazz en vele anderen.
  13 jaar heb ik gezongen in het Kapiteinskoor en naast de repetities op woensdag waren er de talloze optredens en feesten.
  De eindfeesten van Zingen op de Zaan waren ook onvergetelijk
  Koninginnedag en later Koningsdag was het er altijd gezellig net als tijdens de Dam tot Damloop.
  De Bocketochies zijn er een tiental jaren te gast geweest en diverse dartteams hebben er hun competitiewedstrijden gespeeld.
  Tijdens EK`s en WK`s voetbal was de hele Hut en de straat oranje versierd en was het tijdens de wedstrijden altijd druk.
  Als één van de weinige kroegen in de Zaanstreek kon je er het EK en WK damesvoetbal volgen en ook tijdens die toernooien was de Hut oranje gekleurd.
  Vele andere voetbalwedstrijden hebben we er gekeken en 16 jaar lang bijna elke Formule 1 race, zelfs al was het midden in de nacht.

  Deze en vele andere herinneringen zullen me altijd bijblijven.
  Heel jammer er aan dit alles een einde is gekomen door een kutvirus.

  Meindert, als je dit leest, ontzettend bedankt voor wat je de afgelopen 16 jaar allemaal het gedaan!

 • Weer een stukje folklore naar de knoppen.
  Beschamend dat onze gemeente geen actie onderneemt om een helpende hand te bieden.
  Misschien moeten de trouwe bezoekers een helpende hand bieden door en bijdrage te doen in samenwerking met de gemeente Dit stukje Zaanse cultuur mag niet verloren gaan

 • Christine Hodson

  Zo jammer! heb veel leuk herinneringen.jaren geleden begonnen wij de dames koor “Geen C te hoog” Ook vrijdag middag borrel tijd, jazz op zondag middag enz…erg gezellig! Tja, triest!!!!

 • Alle lof aan Meindert voor een stuk Zaanse pop- en cultuurhistorie! Ik hoop dat er toch nog een doorstart kan komen..

 • Ron Couwenhoven

  Tien januari 1996: Het Kapiteinkoor begon zijn opmars met vijftien zangers, dirigent Koos Klitsie en muzikant Johasua Prins met de klassieker ‘Als de klok van Arnemuiden.’
  Het koor barstte al snel uit zijn voegen. Het pand er naast moest worden gekocht, want de Kapiteinshut was te klein geworden. Wim Ike, toen kastelein in de Hut, liet de muur er uitslopen, zodat het café het formaat van tegenwoordig kreeg. Het clubhuis van het koor beleefde gigantische hoogtepunten, maar ook treurige momenten zoals de uitvaart van Jan Willem Brakenhoff die voor zijn overleden had aangegeven dat hij graag vanuit De Hut naar het kerkhof wilde worden gebracht. En zo geschiedde.
  De reizen naar Weissensee, Durban in Zuid-Afrika, Rostock, Gent, en tal van topevenementen in eigen land begonnen en eindigden in de Hut. Zingen op de Zaan ontstond er aan de bar. De fameuze Sinterklaastour, die dit jaar zijn 24ste editie zou beleven, werd er verzonnen. Duizenden schoolkinderen werden van cadeautjes voorzien door de Sinterklaas van het koor en de Hut. Wat een herinneringen liggen hier.
  Meindert Hondema regeerde zestien jaar of dit bolwerk van plezier. En hij deed het met verve. Hij haalde jazz binnen, Ierse folk, vrouwenkoren, sterke bands, kortom alles wat maar muziek maakte. Hij zong zelf ook. Zo zette hij met de Elfstedenhit Bonkefeart de feesttent in Weissenee in vuur en vlam, terwijl hij door de tent marcheerde en het koor hem vanaf het podium ondersteunde. Net als de honderden schaatsenrijders die er bij aanwezig waren trouwens.
  Wat een drama dat dit zo moet eindigen als gevolg van een onzichtbaar virus. Voor Het Kapiteinskoor dat ook al bijna een jaar lamgelegd wordt door de pandemie is het ook een ramp. Het clubhuis is na 25 jaar dicht! Het koor is dakloos. Dat kan toch allemaal niet?
  Die Hut moet gewoon weer open zodra dat kan.

 • Heel erg jammer voor deze markante en bijzondere horeca-baas. Ik wens Meindert veel sterkte toe! Gerda Swart, GBS Tabak&Gemak Zaandijk

 • Felix van der Bilt

  Wat is dit een triest bericht, ik heb fijne herinneringen aan de Jam Sessions
  op de Donderdag , waar ik altijd gezellig gespeeld heb , zal de contacten missen. , Meindert het allerbeste !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *