Kapiteinskoor viert jubileum met puzzle

Het Kapiteinskoor uit Zaandam vierde zondag het 25-jarige jubileum niet met een concert in het Zaantheater (wat wel de bedoeling was) maar met een bijzondere legpuzzle.

De koorleden hebben allemaal een baard van 25 jaar gekregen maar zijn wel in een feestelijke ruimte met drankjes en hapjes bijeen.

Door Ron Couwenhoven

Het ontwerp werd gemaakt door Nol Zoutman uit Zaandijk. Nol overleed een jaar geleden op 10 januari, de jubileumdag van het koor. Het bestuur besloot zijn werk af te maken met als resultaat dat ieder lid een jaar later dit bijzondere geschenk ontving.

Het Kapiteinskoor begon op 10 januari 1996 met dertien zangers, dirigent Koos Klitsie en muzikant Joshua Prins. Daarna raakte het koor in een ongehoorde stroomversnelling die leidde tot meer dan honderd leden, zo’n 1250 repetities en meer dan 750 keer optredens binnen- en buitenland.

Er is geen maritiem topevenement in eigen land of de Kapiteins waren er bij en meer dan honderd keer werd opgetreden in de Zaanse verzorgingshuizen. Ruim 300 mensen zongen in de loop der jaren in het koor. De Kapiteins stonden in Durban (Zuid-Afrika), in Rostock (Noord-Duitsland), Gent in België, diverse keren in Weissensee (Oostenrijk) bij de beroemde Alternatieve Elfstedentocht. De Kapiteins organiseerden zeven jaar lang Zingen op de Zaan, het razendpopulaire evenement waar zo’n 35.000 toeschouwers op af kwamen en waar meer dan 1500 boten en bootjes aan deelnamen.

Corona gooide het afgelopen jaar volledig in het honderd. Geen optredens, een paar geïmproviseerde repetities en zelfs het clubhuis De Kapiteinshut in de Klauwershoek moest noodgedwongen zijn deuren definitief sluiten. Maar het koor is nog springlevend. Dat bleek wel uit het bijzondere kado dat het bestuur voor zijn leden liet maken: een Kapiteinspuzzle.

Deel dit artikel:

Een reactie

 • Bert Versteeg

  Als oud lid heb ik een fantastische tijd meegemaakt bij het koor waarin ik tussen 1999 en 2011 deel uitmaakte.
  Van de buitenlandse trips heb ik alleen de Weissensee meegemaakt waar we 4x zijn geweest.
  Het hoogtepunt was altijd het Blarenbal op vrijdagavond waar we in een volle feesttent moesten optreden.
  Maar er zijn meer mooie optredens geweest zoals die voor de gepensioneerden van de ABN AMRO bank in Treslong in Hillegom en de Meerpaal in Dronten.
  Andere leuke optredens waren in Thialf Heerenveen waar we optraden tijdens de Worldcup Finals schaatsen, de stadswandelingen tijdens Sail Amsterdam 2005 en 2010 waar we al zingend door het centrum van Amsterdam trokken, de rondvaart door Amsterdam met koorlid Herman Damming als kapitein.
  Heel apart was een optreden in Amsterdam voor gynaecologen waar we tussen grote televisieschermen waarop operaties te zien waren onze liederen zongen en waarbij menig kapitein van z`n stokje ging.
  Ook mag ik de poptempel Paradiso niet vergeten waar we diverse jaren bij de korendagen waren en waarbij we een kwartier lang onze kunsten mochten vertonen.
  En zo zijn er vele hoogtepunten geweest en het belangrijkste was dat het altijd gezellig was.
  Het koor heeft ook een aantal CD`s uitgebracht met topnummers uit het repertoire, een schaats CD speciaal voor de Weissensee en nog 1 CD single met het nummer Hij komt niet weer.
  Ook de wekelijkse oefenavonden werden altijd druk bezocht en nadat de stemmen waren gesmeerd met een glaasje Schippersbitter ( met drank meer klank) werd de avond traditioneel geopend met Stuurman de trossen los.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *