Kef Intertoys Krommenie stopt

Kef Intertoys in Krommenie gaat rond februari-maart sluiten.

Niet als het zoveelste slachtoffer van de webshops, de koopjeswinkels met een paar rommelige schappen met speeltjes en de teruglopende belangstelling voor het winkelen. Wel als een persoonlijke beslissing die na lang wikken en wegen is genomen.

Een bijdrage van Jaap de jong

‘De waarde van ons persoonlijke leven is langzaam zwaarder gaan wegen dan het zakelijke,’ zegt Christa Polet-Kef die samen met haar man Mart de franchisewinkel leidt.

‘We stoppen nu de zaak nog steeds goed draait,’ zeg Christa. ‘Ik begrijp dat onze beslissing op de buitenwereld overkomt als onverwacht, maar het idee sudderde bij ons al veel langer. Vorig jaar zomer zijn we voor het eerst een maand op vakantie geweest en hebben we ontdekt dat we de zaak kunnen loslaten. Dat doen we nu definitief. Nee, het verkopen van de winkel is geen optie. Er is geen geld om in deze tijd een speelgoedzaak over te nemen.’

Meedoen aan trends
Wat de doorslag gaf om te stoppen zijn de verantwoordelijkheden die het ondernemen met een speelgoedwinkel zwaar maken en persoonlijke omstandigheden. ‘Je staat zeven dagen per week aan. We hebben niet alleen een winkel, je bent drie avonden en een zondagochtend per week bezig met de administratie. Je hebt je inkoop, je contacten met leveranciers en het hoofdkantoor. Je moet bij blijven in wat er speelt in de branche. Je moet trends in de gaten houden. We hebben altijd zelf in de winkel gestaan, omdat wij het contact met klanten belangrijk vinden. De mensen in Krommenie en omgeving willen graag als eerste meedoen aan trends. Wij verkochten al volop LOL ballen voordat het een rage werd. Daar staan natuurlijk mooie dingen tegenover. Ik ben in dit vak gestapt, omdat niets zo leuk is als spelende kinderen. En volwassenen natuurlijk. Je kent toch wel het gezegde Je stopt niet met spelen omdat je oud wordt, maar je wordt oud omdat je stopt met spelen? We hebben hier altijd met een goed team gewerkt, met mensen die met hart en ziel hebben meegewerkt. In je eentje bereik je als ondernemer niet wat wij hebben bereikt.’

Even niets doen
De winkel in Krommenie was de tweede van Kef Intertoys die in Assendelft is begonnen. In 1993 was de opening in een van de pas gebouwde winkels op de hoek Zuiderhoofdstraat-Padlaan. Maar daar groeide de zaak al snel uit en verhuisde In 2002 naar de huidige plek. De winkel gaat binnenkort in de verhuur.
Kef Intertoys is een franchise-onderneming wat de vrijheid bood om het assortiment aan te passen aan de lokale markt en uit te breiden met een forse afdeling woonaccessoires. De toekomst? Die staat tot de zomer ongeveer vast: ‘Uitwapperen. Even niets doen. Daarna zien we wel wat er op ons pad komt.’
Eerder in het gesprek zei Christa, ook actief in de winkeliersvereniging DOKA, dat het succes van de winkel deels toe te schrijven is aan Krommenie als een sterk winkelgebied. Even verderop sloopt Frans van Wijk het naambord met Foto Van Wijk van de gevel en gooit die in een laadbak vol afval. De stalen lamellen verbergen leegstand. Aan de overkant wordt de voormalige telefoonwinkel verbouwd tot de vijfde kapperszaak aan de hoofdstraat. Krommenie gooit hoge hogen als het leukste kappersdorp van Zaanstad. Het wordt de consument niet makkelijk gemaakt om Zaans te kopen.

 

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Jolanda Nijdam

    Gelukkig komt in het pand van fotograaf Frans van Wijk per 1 mei Lijstenmakerij en kunstuitleen Slort!! Tot die tijd grote uitverkooop in het pand aan de Zuiderhoofdstraat 1.

  • Jos Blomkwist

    Nog een hele mooie toekomst Mart en Christa!! Ik spreek uit ervaring dat genieten in vrijheid gauw went 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *