Kermis in Zaandam, maar buurt niet helemaal happy…

Ook dit jaar gaat de Kermis in Zaandam door met corona-regels. Op vrijdag 3 september begint het op de Burcht en het gaat door t/m zondag 12 september.

Omwonenden en horecazaken op de Burcht hebben dit jaar aangegeven Zaanstad niet meer van input over het evenement te voorzien “omdat ze in de praktijk hier niets van terugzien”.

Roland van Braam van de SP gaat vanavond in het vragenuurtje in gesprek met kermis-wethouder Krieger over de klachten van omwonenden.

Omwonenden zijn blij dat het geluidsniveau omlaag is gegaan de laatste jaren, maar ze zijn minder blij met de grote en hoge attracties voor woningen:

“Bewoners zijn dan het zicht op de kermis kwijt. En er ontstaat tussen de woningen en attracties een gebied waar bezoekers door de hoge gesloten wanden van de attracties ongezien hun behoefte doen en allerlei andere onaangename zaken.”

Van Braam wil weten wat er met de input van omwonenden is gedaan in de afgelopen jaren. Ook wil Van Braam dat de horeca kan meeprofiteren van kermisbezoekers, nu is er vooral sprake van hinder volgens hem.

Het Zaanstad Beraad is deze keer nog steeds digitaal en begint om 19.00 uur.

Regels

Dit jaar is er geen ‘prikkelarme kermisdag’.

Zaanstad stelt dat de naleving van de coronaregels nauwgezet in de gaten wordt gehouden, en: “mocht Rijk strengere coronamaatregelen nemen voor die tijd, dan kijken we opnieuw naar de kermis” aldus de woordvoerder van wethouder Hans Krieger.

Foto: Ruth Pos (kermis 2020)

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Erik Esteie

  De attracties worden al 50 jaar opgebouwd met hun rug naar de huizen gekeerd en nu in ene is het een probleem….

  Ik vraag me af wat er eerder was, de bewoners die nu klagen of de kermis

  • Simone Ronchetti

   Erik het is niet ineens een probleem. En de horeca had 50 jaar geleden wel extra bezoekers door de kermis. Ook waren 50 jaar geleden de kermisattracties niet zo hoog als nu. Stel jij je voor dat er een zwarte achterkant van een attractie, 5 meter hoog op 2 meter van je huiskamer staat, waardoor je de hele dag je lampen aan moet doen en als je je huis uitstapt in de kots van kermisbezoekers staat, die, door dit donkere gangetje, dat een prima plek vinden?

   En het is zeer zeker niet zo dat bewoners antikermis zijn!! Of ‘had je er maar niet moeten gaan wonen’, dat is te kort door de bocht. Omwonenden weten dat er evenementen op de Burcht plaatsvinden. Niks mis mee, juist extra leuk, soms ook een reden om er te gaan wonen, maar….

   • Erik Esteie

    Simone,

    Ik zal niet zeggen 50 jaar terug is maar het is zeker 40 jaar terug dat er een enorme achtbaan voor de huizen werd opgebouwd en de achtbaan was hoger dan de huizen die er staan. Of er stond een enorme opgeblazen bol waarin je staand films kon kijken(wie herinnert zich dit nog?) Of er stond een Cakewalk voor de deur met een dichte achterwand van 10 meter hoog.

    en ook toen was er ongeveer een meter of 2 á 3 ruimte voor de mensen om achter de attracties langs te lopen(mensen moesten ook hun huis kunnen bereiken) en ook toen zullen er mensen geweest zijn die hun behoefte deden en misselijk waren.

    Misschien is het te kort door de bocht door te zeggen van “had je er maar niet moeten gaan wonen”. Het is echter wel frappant dat het nu in ene een probleem is terwijl die situatie al jaren lang bestaat, en we praten over 10 dagen van de 365 dagen in een jaar.

    Ik vergelijk het een beetje met gaan wonen naast een vieze fabriek en dan gaan klagen dat die fabriek vies is, maar dat heb je het hele jaar door, of je gaat wonen op de Kepplerstraat en dan klagen over het vele verkeer.

    Ik ken toevallig iemand die geboren is in een huis op de Burcht en die zegt dat de gordijnen gewoon dicht gingen, dan had je ook geen last van lichten die de woning is schenen als er geen grote attracties voor de deur stonden, of de lichten schenen net tussen de attracties door 😉

  • Peter Blokker

   ik hou het er maar op dat een “Hollander die niet klaagt is geen Hollander”

  • Inderdaad de kermis is al heel mij leven op deze plaatst en ze klagen elke jaar in jaar uit! Voor 9dg in jaar. En heb wel eens gehoord dat bewoners een vergoeding voor krijgen voor de overlast of dit daadwerkelijk zo is word nog altijd in de doofpot en hoor je niemand over! Dus nederland is altijd klaar voor klagen (zelf mezelf ook over als je eigen buurt is altijd vervelend)!

 • Karin Singeling

  Kermis..vroeger misschien nog aardig met kleine attracties. Een dorpse aangelegenheid, er gebeurde wat, iedereen op de been. Inmiddels in mijn ogen overbodig, ordinair en vooral vervuilend vermaak.

 • Bert Versteeg

  Simone,

  Een andere indeling van de kermis zou toch veel problemen kunnen oplossen?
  Ze moeten de attracties opbouwen van klein naar groot, de kleinere vooraan gezien vanaf de woningen en de grotere daarachter.
  Het is net als in je tuin, je zet geen grote bomen en struiken bij je raam en het kleinere spul daarachter maar je bouwt het ook op van klein naar groot.

  • Erik Esteie

   Bart,

   Dat werkt natuurlijk niet 😉

   Dan zou je alle grootvermaak zaken in het midden moeten neerzetten en als ik alleen al kijk naar de achtbaan, die zou alle ruimte in het midden in beslag nemen. bovendien plaats je een achtbaan niet in het midden van een kermis maar aan de rand 😉

   Het zou misschien helpen als je wat grootvermaak zaken die nu tegen de huizen op de burcht geplaats worden met hun rug tegen de Zaan aan zou zetten, maar ook op de kade staan meestal al wat grootvermaak zaken en dan zouden de bewoners helemaal tegen een donkere achterkant van een meter of 3 á 4 aan kijken als de spel zaken voor de huizen komen te staan.

   Helaas is de Burcht niet groot genoeg om een kermis op te zetten zoals in Cranger Duitsland. Daar is namelijk wel ruimte genoeg ook om grotere attracties in het midden te plaatsen

   https://esteie.nl/2019/08/02/vrijdag-2-augustus-2019-cranger-overdag/

   Tot slot wil ik dit nog opmerken, de gezzeligste en druktse kermissen zijn kermissen zijn kermissen die doormiddel van een lint door de stad heen slingeren. Zie Hoorn en Tilburg.

  • Fred Blijestein

   Je koopt bewust een huis in het centrum naast een druk plein waar soms evenementen georganiseerd worden, 10 dagen kermis per jaar en dan klagen?? Wat zijn dit voor ongelofelijke zeurpieten? Het is niet kort door de bocht om te zeggen dat je dan maar ergens anders moet gaan wonen. Is het misschien klagen om het klagen?

 • in de jaren 70 werd hier ook al over geklaagd, de bewoners hadden liever een transparante achtbaan voor de deur dan de attracties die er toen stonden omdat ze dan niks van de kermis zagen. Dat is 50 jaar geleden. Als je die 10 dagen kermis per jaar echt een ramp vindt had je 50 jaar de tijd om ergens anders te gaan wonen, en als je er de afgelopen 50 jaar bent komen wonen, dan moet je niet klagen, dan kon je dit van te voren weten.

 • Annebel van de broek

  Wat een bullshit, alles wordt afgeblazen ,festivals enzv
  En dit mag wel?

  Net zoals die kermis in het veldpark
  Werd er ook gezegd er loopt bewaking en handhaving en als te druk werd , zou het worden afgezet en afgesloten..
  Nou niks van gezien,, en voller dan vol kon niet..

 • Hanna smith

  Ik woon er zelf en heb er geen last van. Okey het geluid kan wel iets zachter,maar dat was altijd al hard. Het is maar 2 keer per jaar ofzo. Door dit geklaag kunnen we ook nooit iets leuks doen. Er moet ook altijd geklaagd worden. Die lange achtbanen enzo boeien niet. Doe je gordijnen dicht en je ziet ze niet. En anders heb je een leuke disco thuis. Van mij mag alleen het geluid iets zachter. En als mensen zeggen dat de kermis ergens anders moet moeten ze maar zelf weg. Want waar de kermis ook maar heen gaat er wonen altijd wel mensen in de buurt. Gewoon de kermis houden.

 • Simone Ronchetti

  Bert, dat is vanaf 2014 besproken. 1x had het zo’n fijne indeling, daarna niet meer. Helaas want er waren echt goede gesprekken met alle betrokkenen. En dat is waarom er aan de bel wordt getrokken. Waarom kan het niet voor iedereen fijn en gezellig zijn? 🙁
  (En de opmerking over een vergoeding voor omwonenden, vertel? Niet bekend hoor, in ieder geval niet de laatste 20 jaar)
  (En Erik, bewoners zouden een achtbaan willen, daar kijk je doorheen. Gordijnen dicht, dat is precies wat niemand wil, het is juist leuk om naar de kermis te kijken)

 • Simone Ronchetti

  Het geluid is de afgelopen jaren aangepast en prima uit te houden. Ik ken jaren met trillende kopjes op tafel en de hele middag en avond herriestoppers in. Dus, geluid iets zachter van jou begrijp ik niet. Dat geluid zit nu tot de toegestane grens, was andere jaren wel anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *