Toen boekbinder Erik Schots zondag aan het begin van de avond in zijn atelier in Krommenie kwam, rook hij een indringende ‘petroleumachtige’ geur.

Maar het was al schemerig, hij zag niet direct iets en besteedde er niet te veel aandacht aan.

Pas de volgende dag zag hij dat het Zaanse houten pandje en de planten in zijn tuin onder de vlekken zat. De vloeistof was duidelijk uit de lucht gekomen, en stonk. Kerosine vermoedt hij.

Bij nadere inspectie bleek het ook op de auto’s en garagedaken rond het atelier te zitten (na het filmpje tikken we verder vanonder onze plu):

Het dumpen van brandstof (fuel dump) is verboden. De mag in uitzonderlijke gevallen als het ‘in het belang van de veiligheid noodzakelijk’ is. De gezagvoerder moet hiervan dan melding maken bij de Luchtverkeersleiding Nederland. Wij belden hen en stelden de volgende vragen:

  • Is het incident (lozen van kerosine) bekend?
  • Zo, ja, waarom was dit noodzakelijk?
  • Is hiervoor toestemming gevraagd/ verkregen?
  • Tot wie kan de bewoner zich wenden voor een schadevergoeding?
  • Hoe vaak is het dit jaar voorgekomen dat er boven land geloosd werd?

Hier de antwoorden: geen fuel dump volgens de Luchtverkeersleiding, maar wat dan wel?

Ook belden we met de woordvoerder van wethouder Krieger (Milieu). We zijn benieuwd of Luchtverkeersleiding Nederland de gemeente waarboven geloosd wordt op de hoogte stelt.

Het film,- en fotowerk is van Josefien Gigengack (zij van die bijvriendelijke bijenbakken waarvan ze hoopt dat die de kerosinedans zijn ontsprongen).