Keuze genoeg bij #PS2023, van VOLT tot BBB, van Piraten tot Jezus

In onze serie Zaans #PS2023 hebben we interviews afgenomen met verschillende Zaanse kandidaten op de lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. Van Jeroen Olthof (PvdA) tot Johan Dessing (FvD), en van Erdogan Sahin (DENK) tot Peter van Haasen (PVV). Bijna iedereen is aan bod gekomen.

De overige partijen die nog niet besproken zijn zullen aan bod komen. Sommige partijen zijn niet behandeld omdat ze geen kandidaat uit Zaanstad hebben, terwijl andere te klein zijn om afzonderlijk te bespreken.

BBB

De Boer Burger Beweging (BBB) is een politieke partij die zich richt op de belangen van boeren en burgers in de agrarische sector in Noord-Holland. BBB streeft naar een betere positie voor boeren, een gezonde en duurzame landbouwsector en een eerlijke prijs voor producten. Daarnaast wil de partij dat burgers meer betrokken worden bij het platteland en de agrarische sector. Ze doen voor het eerst mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. De lijsttrekster is Ingrid de Sain uit Schellinkhout. Het partijprogramma en meer over de kandidaten is te vinden op de website.

VOLT

Volt politieke partij die zich richt op een groen, sociaal en democratisch Europa. De partij wil een duurzame en rechtvaardige samenleving, waarbij de focus ligt op samenwerking in Europa en internationale solidariteit. Ze wil onder andere een Europese grondwet, een Europese krijgsmacht en een Europese belastingheffing. Ze doen voor het eerst mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. De lijsttrekker van Volt is Maik de Weerdt uit Haarlem. Het partijprogramma en meer over de kandidaten is te vinden op de website.

50PLUS

50PLUS zet zich in voor de belangen van ouderen (50-plussers). De partij streeft naar een waardige oude dag voor alle senioren in de provincie Noord-Holland, waarbij aandacht is voor onderwerpen als zorg, wonen en mobiliteit. 50PLUS heeft momenteel geen zetels in de Staten. Anneke van der Helm-Chandansingh uit Hoofddorp is de lijsttrekster. Het partijprogramma en meer over de kandidaten is te vinden op de website. 

NL met een PLAN

Nederland met een PLAN (NL PLAN SVP) heeft als doel het herstellen van de rechtsstaat en democratie. De partij komt op voor diverse groepen die bestaat uit jong, oud, man, vrouw, hoogopgeleid, praktisch geschoold, wit en van kleur, gelovig en niet-gelovig. NL PLAN SVP heeft momenteel geen zetels in de Staten. Maureen Riley uit Zaandam staat op plek 7. Kok Chan uit Amsterdam is lijsttrekker. Het partijprogramma en meer over de kandidaten is te vinden op de website.

Piratenpartij

De Piratenpartij richt zich op digitale vrijheid, privacy, transparantie en burgerrechten. Ze pleiten voor een open en vrij internet, waarin privacy en vrijheid van meningsuiting worden gerespecteerd en waarin auteursrechten niet onnodig beperkend werken. Ook wil de partij meer transparantie in de overheid en een betere bescherming van burgerrechten. De Piratenpartij heeft momenteel geen zetels in de Staten. André Linnenbank uit Zaanstad staat op plek 18 en Bob Sikkema uit Enkhuizen is lijsttrekker. Het partijprogramma en meer over de kandidaten is te vinden op de website.

Namens Noord-Hollanders

Namens Noord-Hollanders is een politieke partij die klare taal spreekt en zich richt op de toegankelijkheid van de provincie. Ze zijn van mening dat het provinciebestuur teveel bezig is met hun eigen ideologie, zonder naar de burgers te luisteren. De partij wil onder andere een einde maken aan de beperkte toegankelijkheid van de provincie op gebieden zoals wonen, mobiliteit en democratie. De partij heeft momenteel 1 zetel in de Staten. Grenthe van Geffer uit Amsterdam is lijsttrekster. Het partijprogramma en meer over de kandidaten is te vinden op de website. 

CODE ORANJE

Code Oranje zet zich in voor een transparante en open democratie waarbij de samenwerking met inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen van Noord-Holland centraal staat. Ze willen de democratie hervormen naar een co-democratie waarbij de inwoners van de provincie nadrukkelijk worden betrokken. De partij heeft een sterk netwerk van lokale partijen en luistert voortdurend naar de gemeenschap. CODE ORANJE heeft momenteel geen zetels in de Staten. Rabella Wiersma- de Faria uit Hoogwoud is lijsttrekster. Het partijprogramma en meer over de kandidaten is te vinden op de website.

AWP voor water, klimaat en natuur

AWP voor water, klimaat en natuur richt zich op een duurzame en toekomstbestendige aanpak van deze thema’s. Ze willen de natuur beschermen en de klimaatverandering tegengaan door onder andere de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Daarnaast zet AWP zich in voor een veilige en duurzame waterhuishouding, waarbij de kwaliteit van het water centraal staat. De partij heeft momenteel geen zetels in de Staten. Henk Bakker uit Zaandam staat op plek 12 en Fred Sanders uit Wormer is lijsttrekker. Het partijprogramma en meer over de kandidaten is te vinden op de website.

Onafhankelijke Politiek NH

Onafhankelijke Politiek NH staat voor een onafhankelijke en lokale politiek in de provincie Noord-Holland. De partij wil de provinciale politiek dichter bij de burgers brengen en meer inspraak en betrokkenheid creëren. Daarnaast wil de partij zich inzetten voor een duurzame en toekomstbestendige provincie, waarbij onder andere klimaatverandering, natuurbehoud en een gezonde leefomgeving centraal staan. De partij heeft momenteel geen zetels in de Staten. Jan Jaap de Kloet uit Kortenhoef is lijsttrekker. Het partijprogramma en meer over de kandidaten is te vinden op de website.

Jezus leeft

Jezus Leeft is een Nederlandse politieke partij die zich laat inspireren door, je raadt het niet, het Christendom en de Bijbel. De partij is voor het behoud van het traditionele gezin, de vrijheid van godsdienst en meningsuiting. De partij is tegen abortus, euthanasie en het homohuwelijk. De partij heeft momenteel geen zetels in de Staten. Adriaan Coppens uit Purmerend is momenteel de enige kandidaat en tevens lijsttrekker voor Jezus Leeft in de provincie. Het partijprogramma en meer over de kandidaat is te vinden op de website.

Lees hier al ons nieuws over de Provinciale Statenverkiezingen (en luister naar de kandidaten die zich wel durfden te laten interviewen).

Door Nick Boeske

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *