Kijken! De Van Rossems doen Zaandam…

Vanavond, 23 april, om 20.39 uur op NPO2, wordt de Zaandamse aflevering van ‘Hier zijn de Van Rossems’ uitgezonden. Ze doen o.a. de Verkadefabriek, het Czaar Peterhuisje, de Bullekerk en het Zaans Museum aan.

Maarten, Sis en Vincent mopperen over het Stadshart maar zijn lyrisch over de Verkade-albums.

Dit schrijft de NTR op haar site over de aflevering:

“Volgens Claude Monet was er in Zaandam genoeg te schilderen voor een heel leven. Is dat nog altijd zo? De Van Rossems gaan op pad in de stad die Monet in 1871 betoverde. De Zaan, de molens, de houten huizen waaronder het beroemde Czaar Peterhuisje: ze zijn er nog steeds.

Maar veranderd is er ook veel en niet altijd ten goede. Zo valt er gerust wel wat te mopperen over het in karakteristiek hout opgetrokken stadshart.

Zaandam is ook de stad van de monumentale Verkadefabriek en daar zijn de Van Rossems eigenlijk voor gekomen. En als ze de originele aquarellen van de Verkade-albums in handen krijgen, kan hun bezoek helemaal niet meer stuk.

Met een abonnement op NPO Plus is de aflevering nu al te zien.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Ik vind het niks gek dat de van Rossems naar Zaandam komen om een potje te mopperen, doe ik ook altijd. Monet heb ik nooit begrepen, of hij was niet goed snik of Zaandam is wel heel erg ten gronde gericht. Ik neig het laatste te geloven.

 • Jan Krijt

  Heb het gezien, genieten! Prachtige beelden, veel humor. Voortdurende complimenten en bewondering voor de Zaanstreek, met name Verkade maar ook de molens, de Schans en het Zaans museum! Wat een warm bad! En tja, aan t eind krijgt de moderne architectuur ervan langs, maar ik meen ook dan een knipoog waar te nemen. Kijken op uitzending gemist!!

 • Mark Smit

  Was erg leuk, heerlijke mopper tv. Het was duidelijk dat ze nooit in Zaandam waren geweest voor het centrum op de schop ging.
  Het is spijtig dat het sentiment van Vincent als “Amsterdammer”, om niet dood gevonden te willen worden in Zaandam, wat meer is blijven hangen in de hoofdstad.

 • alice de Jong

  Stadshart van hout?? was het maar hout. Het is veredelde plastic, en hoe ziet het er over 30 jaar uit vraag ik me met de Rossems af . De tijd is voorbij dat een gemeentehuis er voor lange tijd (eeuw) staat. Maar een beetje grandeur lijkt me voor een Gemeentehuis wenselijk.

  • Gertjan van Dijk

   Klopt helemaal, de NTR controleert duidelijk niet wat ze op hun site beweren.
   Aan de bekleding van de meeste gevels rondom het station is geen hout te vinden.
   Tussen de Hogendijk en de Krimp in Zaandam zijn wat Zaanse huisjes in stijl opgetrokken. Dat hebben ze leuk gedaan en ook helemaal van hout.

 • Gertjan van Dijk

  Wat de van Rossums zeiden over het oprichten van de Zaanse Schans om o.a. de molens te redden klopt niet. Daar was de vereniging de Zaansche molen in de jaren twintig van de vorige eeuw al voor opgericht in 1925.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *