Komende week wordt het omrijden en omlopen voor de fietsers, scooterrijders en voetgangers die van de Hogendijk richting Havenbuurt en Provincialeweg willen (of omgekeerd).

De ‘Kippebrug’ naast de Orkaan-reactie aan het eind van de Houthavenkade is afgesloten van 1 t/m 5 mei.

In de volksmond heet het de ‘kippebrug’, op borden staat ook ‘kettingbrug’, voor Zaanstad is het ‘Brug 215’ en in de lijst van gemeentelijke monumenten (want dat is het) heet het ‘houten ophaalbrug Kattegat’. In Wormer heette zo’n ‘kippenrug’ overigens een ’til’.

Vroeger waren er veel in de Zaanstreek, maar ze zijn bijna allemaal gesloopt (het Sluispad heeft er nog eentje). Ook de Houthavenkade-brug stond op op de nominatie om te verdwijnen. De eerste plannen dateren al uit 1901, toen op aansluiting met de tram (!) tussen Amsterdam en Zaandam werd gewacht. In 1926 werd de huidige brug waarschijnlijk gebouwd. Bij de aanpak van de Russische Buurt werd opnieuw geopperd de brug open te stellen voor gemotoriseerd verkeer (en dus te vervangen). Maar ook dat ging niet door.

Een paar weken geleden kreeg de brug overigens al een nieuw wegdek. Voor het openen (wat nu wat vaker gebeurt wegens de bouwwerkzaamheden op het Houthavenkade-terrein) moet twee brugwachters aantreden (foto’s onder). Helemaal onder hoe de brug er vroeger uitzag. Let op de zware ijzeren ballen die aan de brug hangen (100 jaar geleden ook al).

Bij Zaans Industrieel Erfgoed is een bijdrage over de brug te vinden.

Foto: Erik Schouten
Foto: De Orkaan
Gemeentearchief Zaanstad (1910-1930)