Klachten over nieuwe ‘scanauto’ van Zaanstad

Geen parkeerwachters meer die een overtreding constateren, maar een volautomatische scanauto die foutparkeerders meteen digitaal vastleggen, waarna (ook weer volautomatisch) de boete in de bus valt.

Handig toch? Of niet? De Orkaan kreeg klachten.

Klacht 1: 20 boetes

Een bewoner van de Russische Buurt (met vergunning) kreeg 20 bekeuringen. Tegenover De Orkaan stelt de gemeente dat er bezwaar gemaakt kan worden en zolang het bezwaar loopt, er niet betaald hoeft te worden. Dat de gedupeerde een vergunning heeft, is bekend bij gemeente. Of er meer gevallen zijn wordt onderzocht.

De man met 20 boetes heet Max Verkerk:

“Medio december kreeg ik de eerste bekeuringen. Volgens Parkeerbeheer komt het door een probleem met de scanauto en er zouden nog meer gevallen in Zaanstad zijn. De weken erop bleef ik 2 à 3 bekeuringen per week krijgen. Enveloppen maakte ik trouwens niet meer open. Het liep op tot zo’n 20 keer € 65 en dan komen er nog administratiekosten bij. Inmiddels zijn de bekeuringen vervallen maar ik ben er niet gerust op. De laatste kwam 2 weken geleden.”

Klacht 2: de 1 minuut-boete

Martijn Mulder brengt zijn vrouw en dochter naar de bibliotheek aan de Westzijde.

“ik heb met draaiende motor en mijn gordel om misschien 1 minuut op de parkeerplaats op de Ooievaarstraat tegenover de bibliotheek gestaan zodat mijn vrouw en dochter konden uitstappen. Ondertussen is er een gemeente auto van handhaving met automatische nummerbord scanner voorbij gereden en heeft onze auto gescand met een parkeerboete als gevolg.

Iemand uit laten stappen moet gewoon kunnen. Ik had ook midden op de weg kunnen stoppen, mijn knipperlichten aan kunnen zetten, het overige verkeer blokkeren en rustig de tijd nemen om ze uit te laten stappen.”

Volgens Mulder werkt het systeem niet goed, “bij een parkeerwachter zou dit niet zijn gebeurd”. Zijn rechtsbijstandverzekering biedt geen uitkomst, hij heeft wel bezwaar aangetekend bij Zaanstad maar nog geen reactie gehad.

De reactie van de woordvoerder van wethouder Gerard Slegers (CDA) is dat de ingescande gegevens automatisch gecontroleerd worden aan de hand van het Nationaal Parkeer Register. “Als de boete volgens de inwoner niet terecht is, kan men in bezwaar gaan bij de gemeente en daarbij uitstel van betaling vragen (dan hoeft het bedrag dus niet eerst betaald te worden).”

Hoe het zit met 1-minuut-parkeren (klacht 2) werd niet duidelijk. Dat wordt nog uitgezocht.

Ook onterechte een volautomatische boete gehad? Meld het ons.

Deel dit artikel:

25 reacties

 • Frits de Wit

  Is het verschil tussen stoppen (voor het direct in- en uitladen van passagiers en/of goederen) en parkeren opgeheven in de wet?

 • hans van rheenen

  Pas wanneer de in de navolgende link genoemde hulp resp. bezwaar overbodig is en er dus niets meer aan verdiend kan worden, werkt het auto-scannen perfect, maar dat is nog een lange weg te gaan en blijft het de gemeente geld kosten:

  https://onterechteboete.nl/onterechte-boete-scanauto/

  NB. Klaarblijkelijk heeft de bestuurder van de scanauto géén invloed op de camera’s en géén eigen inschattingsmogelijkheid. Zie klacht 2.

  • hans van rheenen

   Een bericht uit het Brabants Dagblad (informatie m.b.t. Klacht 2), waaruit blijkt dat niet alleen het kenteken gefotografeerd wordt:

   Is er geen of onvoldoende parkeergeld betaald, dan volgt een nacontrole van de foto’s. Een parkeerwachter kijkt nog een keer naar de door de scanauto geregistreerde ‘verdachte foutparkeerders’. Zo kan hij bijvoorbeeld zien of er iemand achter het stuur zit of dat iemand bijvoorbeeld net aan het laden of lossen is. Pas na deze tweede check wordt een parkeerbon per post opgestuurd.

   NB. Er is dus nog hoop voor de bekeurde autorijder!

  • Michael Bakker

   Als u nog enige twijfel heeft kan ik u aanraden eens naar het individu in de scanauto te kijken.

 • Jaap Meeuwsen

  Nou, als je 20 x bezwaar moet gaan maken heb je in ieder geval wat te doen !
  Is het nou zo moeilijk die sofware zo te maken dat vergunninghouders automatisch overgeslagen worden ?
  Maar ja, overheden en ict is nooit zo’n sterk duo geweest, meestal brak.

 • Henk Brunt

  Bij een parkeerverbod geldt dat je hier niet mag stilstaan tenzij voor het laden of lossen en passagiers in- en uit te laten stappen.
  Als de passagiers bezig waren met in- of uitstappen was het dus geen parkeren. Blijft echter wel moeilijk om dir nadien aan te kunnen tonen.

 • Sam Huisman

  Ik hoor hem 5 keer per dag door de straat rijden. Elektrisch motorgeluid is veel te luid.

 • J kroes

  Ook wij horen de scanauto erg vaak door de straat rijden. En ook bij ons is een vriend bekeurd die in de auto stond te wachten totdat wij thuis waren en hem konden aanmelden.
  Het is echt verschrikkelijk hoe snel en vaak onterecht de bekeuringen nu uitgedeeld worden.

  Ik heb wel een belletje van de gemeente gehad naar aanleiding van een vraag of vrienden van ons een bekeuring hebben gekregen. In de tijd dat zijn bij ons naar binnen gingen en het aanmelden, kwam de scanauto langs.
  Het schijnt dat de bekeuring wordt gecheckt met de aanmeldingstijd. Is dit binnen een beklaagde rijd, dan wordt de bekeuring teniet gedaan.

 • M. de Vries

  De scanauto bekeurt ook aanhangwagens met eigen kenteken

 • Gerard kraaier

  Gemeente komt geld te kort en volgt het Amsterdams model.

 • Rene van Lieshout

  Als je op trottoir parkeert ipv P vak in de wijk krijg je geen bekeuring als je een vergunning hebt of betaald bij de parkeerautomaat. De scanauto ziet dat verschil dus niet

 • Suzanne Serton

  De menselijk maat ontbreekt weer eens in het geheel en, met al deze rompslomp, kost het meer dan het oplevert. De kostbare tijd van burgers wordt verspild door telkens bezwaar te moeten maken. Het vertrouwen in de gemeente wordt er niet groter op. Het tast ook het gevoel van veiligheid aan. Je krijgt het gevoel continu in de gaten te worden gehouden. Het lijkt een eerste stap naar een politiestaat. Wat is de volgende stap en willen we dit nou echt?

  • Anton Keijsers

   Wat een gezeur zeg. Kostbare tijd, wow. Tast het gevoel van veiligheid aan, pori. Big brother is watching you, whats new. En daar is de politiestaat weer. Neem een andere hobby in plaats van zeuren..

 • M. de Boer

  Weet iemand hoe de verleende “invalide kaarten” zijn verwerkt binnen dit systeem, in Amsterdam zijn die gekoppeld aan het kenteken en verwerkt in het systeem, dat voorkomt veel irritatie.

 • Steven van 't Veer

  Na al dat leed ook maar eens melden dat er ook wel iets goed gaat. Ik stond op parkeerplaats. Via parkeerapp was ik aangemeld. Na half uur afgemeld. Nog niet direct weggereden. Kwam de scanauto de parkeerplaats oprijden. Het duurde nog even voordat ik wegreed.
  Dat was in december. Vanwege de berichtgeving indertijd, was de vraag of ik een boete zou krijgen. Niks in de bus gehad. Dus er gaat ook iets goed.

  • Bert Versteeg

   Je kan ook zeggen dat er iets niet goed is gegaan anders had je die bon wel gekregen.
   Uit veel parkeerautomaten moet je nog gewoon vooraf betalen, een kaartje trekken en achter je voorruit leggen, hoe kan een scanauto dat controleren als het op kenteken gaat?
   Dan de mensen die ergens staan geparkeerd waar dat niet mag,bijvoorbeeld bij bord E1 of E2, dat kan de scanauto niet registreren dus zal de bestuurder of de bijrijder, als die er is, dit handmatig moeten doen, hetzij door op eenknop in de auto drukken of uitstappen.

 • Armand Boezerman

  Je mag helemaal niet stilstaan op parkeerplaats, sterker nog je mag niet even in of uit laten stappen want zodra scanauto langs rijd sta je geregistreerd. Ze gaan ervan uit dat je betaalt omdat je niet onnodig parkeerplaats mag bezetten ook niet voor een seconde. Gegevens worden doorgegeven aan een centrale die kan zien of je hebt betaald of gaat betalen. Betaal je niks aan de hand, maar betaald je niet ook na een halve minuut krijg je een bon. Overigens de scanauto fotografeert alleen kenteken, dus knipperlichten aan of in auto blijven zitten met gordel om werkt niet daarom. Heb ik me laten vertellen door parkeerbeheer A’dam. Ze hebben totaal geen empathie als je parkeerabb even niet doet dan hang je ook, ook al kom je met bewijs dat het wel het geval was ze vinden dat je dan maar gewoon moest betalen ook al rij je dus meteen weg o dat app het niet doet binnen tijd dat scanauto langs rijd ben je gewoon de lul. Dus als je het niet weet je rijd direct weg na defect parkeerapp omdat het stuk is , maar scanauto komt toevallig langs is het kassa voor die gasten. Ze spelen echt vuile spelletjes met niets vermoedende burgers. Ratten zijn het.

 • Tessa Berghouwer

  Het is toch geen volautomatische boete? Volgens de website van de gemeente Zaanstad vindt er 2x een controle plaats van foto’s van de scanauto’s.
  “Zij [medewerkers van afdeling Handhaving] kijken naar de situatie op de foto en beoordelen of een naheffingsaanslag parkeerbelasting (parkeerboete) terecht is. Alleen de foto’s van de kentekens die geen parkeergeld betaald hebben, komen op het stadhuis. Een paar uur later vindt nog een extra controle plaats. Dan wordt bekeken of u toch heeft betaald nadat het scanvoertuig langsreed. Dit is om te voorkomen dat u een parkeerboete krijgt terwijl u net aan het betalen was.” Gebeurt dit dan niet (meer)?

 • Dus eigenlijk kun je niet even ergens stoppen om bv routekaart te raadplegen of veilig een binnenkomend telefoongesprek aan te nemen.
  Zo’n scanauto ziet niet het verschil tussen geparkeerd staan, dus met motor uit, of stilstaan, dus met draaiende motor.
  Je kunt dan wel bezwaar maken, maar die boete hangt al die tijd als een zwaard van Damocles boven je hoofd. Bovendien zit geen mens te wachten op al die ambtelijke poespas die je wordt opgedrongen terwijl je volkomen te goeder trouw handelde.

 • nico kuilman

  Zo een auto is ook wel een erg onpersoonlijke manier om je op de bon te slingeren. In amsterdam heb je 10 minuten de tijd om een meter te zoeken die het doet en de parkeerwachten stonden ook te wachten of er iemand kwam. Nu is het flats een bon en daar sta je dan met je kaartje en een enorme berg werk om van de bekeuring af te komen. Geef mij maar gewoon een parkeer wachter daar kun je nog mee praten, met zo’n auto niet.

 • M Bes

  PKPLAATS Vurenhout wordt meerdere keren per dag door scanauto bezocht. Dat is blijkbaar een parkeerzone maar waar de automaat staat om te betalen wordt niet aangegeven.Dat is lekker scoren voor Zaanstad. Bezwaar is afgewezen. Dus op naar de volgende stap.

 • Meta Nieman

  Het is niet alleen de scanauto die fouten maakt, ook de scan-dames kijken niet. Mijn man zat met draaiende motor achter het station in de auto te wachten op iemand, dame loopt langs en hup, bekeuring. Ze keek niet eens..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *