‘Klaine Hoisies’ op de Hemmes?

Vanaf 2012 overlegt Zaanstad over woningbouw op De Hemmes in Zaandam. In 2021 moet er gebouwd worden op het schiereiland in de Zaan. Maar veel schot zit er niet in.

Zaanstad schrijft in een brief aan de raad dat als reguliere woningbouw niet lukt, de grond bestemd kan worden voor ’tijdelijke, verplaatsbare woningen’.

De Hemmes heeft Zaanstad inmiddels ruim € 2 miljoen gekost, € 1,5 miljoen voor de aankoop, de proceskosten over 8 jaar (€ 450.000) en de kosten voor diverse onderzoeken (€120.000).

ROSA stelde vorige maand vragen over de voortgang. B&W zouden namelijk in oktober 2018 de raad op de hoogte brengen van de voortgang, en die deadline was niet gehaald. B&W belooft nu eind januari duidelijkheid te geven. Uit de brief wordt ook duidelijk dat er veel problemen zijn om woningen op het terrein te bouwen.

Als er molens komen kan er binnen een straal van 27 van een molen niet gebouwd worden. Er zijn drie molens met windturbines gepland.

Bovendien moet rekening gehouden worden met de belangen en milieucontouren van de omringende bedrijven (Bijenkorf, Olam, Cargil en Duyvis). Ook zijn er nog bedrijven op het terrein gevestigd: hijsbedrijf Schol en scheepswerf Kramer (een ‘grote lawaaimaker’ volgens Zaanstad).

Als er al gebouwd wordt moeten woningen een ‘geluidsluwe gevel’ krijgen. Binnen een straal van 30 meter van Schol mag ook niet gebouwd worden.

En de uitsmijter:

“Bent u van plan te overwegen om indien een deel, of het geheel van de gemeentelijke grond voor een jaar (of meerdere jaren) onbebouwd blijft, deze grond beschikbaar kan worden gesteld voor tijdelijke, verplaatsbare woningen?”

Antwoord: “Ja”.

D66-raadslid Jan de Vries weet kennelijk meer:

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *