Zaanstad gaat zich oriënteren op de wereld van de ‘Klaine Hoissies’.

Het gaat om duurzaam gebouwde piepkleine huisjes waarbij de nadruk ligt op eenvoud, het bewust omgaan met ons milieu en op vrijheid (dat lijkt ons dan best weer moeilijk te ervaren in een huis ter grootte van een Zaanbajes-cel).

Afgelopen week is de motie van ROSA, GroenLinks en de SP, om actief op zoek te gaan naar plekken en mogelijkheden voor de mini hoissies aangenomen. Jeroen Olthof (wethouder wonen en mini (ma)beleid) heeft toegezegd er een bijeenkomst over te organiseren.

De hoissies zijn overgewaaid vanuit Amerika. Daar heten ze Tiny Houses en het is er een heuse movement. Zoals bij meer vrije movements zijn er wel regels: zo mag het duurzame hok niet groter zijn dan 28m2.

Paul Laport is verheugd, want het sluit goed aan op de motie voor het bouwen van tijdelijke prefab-woningen, die GroenLinks vorig jaar samen met SP indiende:

“Voor deze motie was toen maar klain beetje steun: GL, ROSA en SP.”

‘Prefab-woningen’ klinkt natuurlijk wel een stuk minder hip en er zit ook geen echte movement achter.

Architect Paul Kramer, van het sluiswachtershoissie maakte alvast een plan voor De Hemmes. De grond daar ligt waarschijnlijk nog jaren braak, voordat er officieel gebouwd gaat worden. De huisjes kunnen een pioniersrol vervullen. Ze worden wel groter dan 28m2, waardoor de titel Tiny Houses komt te vervallen. Niks aan de hand: Klaine Hoissies klinkt veel beter.

Paul Kramer Hemmes

Wij vinden het een reuzenplan, maar pleiten voor een Hemmes-verbod voor Sjoerd Soeters. Voor je het weet tovert hij het stoere schiereiland om in een Zaans Madurodam.

Jeroen Olthof ziet overigens nog wel wat klaine beren op de weg: er is weinig gemeentelijke grond, en de grond die we hebben wordt vaak gebruikt voor woningbouw.