Klankbordgroep Poelenburg gelooft niet in afvalscheiding

“Poelenburg heeft een reputatie hoog te houden als het om vuil op straat gaat.” Dat is niet onze vaststelling, maar die van de Klankbordgroep Poelenburg.

Vooruitlopend op het nieuwe systeem schrijft de Klankbordgroep dat twee kilo restafval per bewoner per week voor de wijk waarschijnlijk onhaalbaar gaat worden.

Tussen Pascal-Zuid en de Vomar is sprake van een ‘zwerfvuilroute’ terwijl er ‘dagelijks’ afgedankte huisraad op straat wordt gezet volgens de Klankbordgroep. De situatie is er niet beter op geworden sinds het BewonersBedrijf geen grof vuil meer ophaalt.

Dat Poelenburgers vijf afvalbakken (glas, plastic, blik en drankenpakken, papier, GFT en restafval) in hun keuken kwijt kunnen, wordt betwijfeld.

De Klankbordgroep vreest dat de nieuwe afvalcontainers ten koste zal gaan van de toch al schaarse parkeergelegenheid in de wijk.

Het toekomstperspectief van de Klankbordgroep is dat de Poelenburger…

midden in de nacht zijn afvalzak plaatst, waaruit hij zorgvuldig elke aanwijzing naar de herkomst heeft verwijderd, een eind van zijn woning langs de straat. Voor het afvoeren van zijn grofvuil betaalt hij belasting en niets meer, dus kiest hij opnieuw voor het middernachtelijk uur om zijn oude bankstel aan de straat te zetten. Poelenburg vertoont enkele weken na invoering van het nieuwe afvalsysteem alle kenmerken van een stortplaats.

Poelenburg is niet de enige wijk die last heeft van zwervend (grof) vuil en huisraad, vuilnis, grof vuil en bedrijfsafval dat naast containers wordt gezet. Ook in de Russische Buurt, Noorderveld, rond winkelcentrum Vermiljoenweg, op Het Eiland en Wormerveer is zwerfvuiloverlast gerapporteerd.

Foto boven (17 april) is van het Twitter-account van, Cathy van Duijneveld, Wijkagent Poelenburg. Hieronder en op de pagina van de Klankbordgroep meer foto’s van achtergelaten huisvuil en grof vuil.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Flip Hoedemaeker

  Plastic, blik, en drankenverpakkingen mag samen in 1 bak, dat scheelt al weer.

 • Ilse

  De hoeveelheden afval op straat is echt heel erg. En ook jammer.
  Zo veel prima meubels worden achteloos bij de grofvuil tegels neergegooid. Daar gaat het stuk terwijl er genoeg mensen met een laag inkomen zijn die de spullen best hadden willen ophalen.
  Kwestie van een berichtje in een van de Facebook groepjes of een kringloop opbellen. Hoef je het ook niet zelf naar buiten te sjouwen.
  Wat een verspilling van spullen en geld.

  • dirk

   Naaah. wat er in Poelenburg buiten gegooid wordt kan je nog geen eens meer oppakken zonder dat het verder uit elkaar stort….!

 • Ans Pieper

  Ik maak mij ook grote zorgen over het nieuwe systeem. Ik woon vlakbij de stort Zaansgroenstraat bij AH. Herhaaldelijk trek ik aan de bel. Behalve dat de bakken niet op tijd worden geleegd. Liggen er regelmatig bergen afval naast. De zakken voor Noppes worden er uitgehaald en wat van de gading is meegenomen. De rest blijft op straat liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *