Het klimaat zat gisteren rond het protest van 12.00 uur niet mee voor de rebellen van Extinction Rebellion Zaanstreek. IJzig nat en winderig koud, maar dat was niet waartegen ze protesteerden: 

‘In vele steden en landen is de klimaatnoodtoestand al uitgeroepen, nu nog in de Zaanstreek!’ 

Met als thema ‘Wees eerlijk en handel nu’ stond een kleine groep met liefde en woede pal voor Moeder Aarde om de Zaanse politiek wakker te schudden: er is een noodtoestand waarnaar gehandeld moet worden. Nu.

De groep staat er elke eerste maandag van de maand als het luchtalarm klinkt.

Na de video vind je de toespraak die Carmen Benjamins uitsprak: 

Toespraak

Vandaag testen we in Nederland het luchtalarm. 
Dit alarm is bedoeld om ons te waarschuwen wanneer we in gevaar zijn.
Maar we bevinden we ons al in de gevarenzone, de klimaatcrisis is er al.
De alarmbellen rinkelen, maar er wordt geen echte actie ondernomen.
Wij van XR Zaanstreek maken samen met JULLIE  deel uit van de gemeente, WIJ zijn de gemeente.

Vandaag vragen wij de gemeenteraad van Zaanstad om de klimaatcrisis te erkennen en deze uit te roepen.

Vandaag vragen wij aan alle politieke partijen om bij de coalitieonderhandelingen de klimaatcrisis als uitgangspunt te nemen en het politieke systeem klimaatadaptief te maken.

Van alle in Zaanstad uitgestoten broeikasgassen is meer dan de helft van de Zaanse industrie afkomstig. De industrie wordt niet eens meegenomen in het Klimaatakkoord 2.0 en de huidige ambities zijn veel te laag. 

Er is grootschalig ingrijpen en een crisisaanpak nodig, omdat we nog maar 7 jaar, dus tot 2029, hebben om onder de 1,5 graad opwarming te blijven.

De Zaanse industrie moet veel sneller verduurzamen, en zoniet dan kunnen we ons afvragen of de Zaanse industrie als grote vervuiler hier nog wel een plek heeft.

Wij kunnen concluderen dat de Gemeente Zaanstad de klimaatcrisis niet serieus neemt met het buiten schot houden van de grote vervuilers van Zaanstad Maakstad. Met haar focus op kruimel succesjes die volstrekt onvoldoende zijn. Het wijst op greenwashing en lobby-praktijken.

Hierdoor verbreekt de gemeente haar sociale contract met haar inwoners, ze doet veel te weinig om de toekomst van ons en onze kinderen en kleinkinderen veilig te stellen!

Wij eisen:
ACTIE Gemeente Zaanstad 
ACTIE Gemeenteraad
Erken DE KLIMAATCRISIS  
Roep DE KLIMAAT NOODTOESTAND uit
Informeer je INWONERS
Formeer BURGERBERADEN
  
Doe NU wat je MOET doen!
DE TIJD DRINGT