Koetsier komt!

30.000 kilo zwaar, 8 meter hoog en 2,8 meter breed. Wie wil zien hoe een kunstwerk van die omvang op z’n plek wordt gezet, moet morgen vroeg op.

Om 6.30 uur wordt ‘Tussen de Rails’ van Hans Koetsier op de gemeentewerf aan De Spierling op een dieplader gehesen. Tussen 9.00 en 9.30 uur wordt het bij De Bark aan de Provincialeweg door twee kranen op z’n sokkel gezet.

Het kunstwerk dateert uit 1984 is al ruim tien jaar opgeslagen op de gemeentewerf. Bij de herinrichting van het gebied (Inverdan) rondom station Zaandam was er geen plek meer voor het beeld.

Het kunstwerk wordt teruggeplaatst vlakbij het bedrijfsverzamelgebouw De Bark (van De Bedrijvige Bij). Omdat het beeld lang in opslag heeft gelegen, is het wat beschadigd. Als het beeld op zijn plek staat krijgt het een opknapbeurt en wordt het geschilderd (rood? blauw?). Dan volgt pas de formele onthulling (met wethouder en foto-momentje).

Hans Koetsier werd in 1930 in Utrecht geboren, hij overleed in 1991 in Amsterdam.

De Orkaan schreef drie keer eerder over het beeld van Koetsier.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Jan Schoen

    Verheugend dat het beeld ‘Tussen de rails’ van Hans Koetsier in de openbare ruimte van Zaanstad terugkeert. En dan graag in de originele blauwe kleur.

  • Marco Kerkhoven

    Het gebouw heet volgens mij nu de Groene Bark naar de twee scholen, Groen van Pinksterer en de Bark, die daar gehuisvest waren.

  • Bert Stelder

    Werd destijds onthuld door Huub van der Lubbe (De Dijk) die het kunstwerk tot ‘patatvork’ doopte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *