Komend weekend: Open Monumenten

Dit jaar is er weer Open Monumenten Weekend op zaterdag 11 en zondag 12 september. Kerken, woonhuizen, bedrijfspanden, schepen en begraafplaatsen zijn dit weekend gratis open voor publiek.

Een van de hoogtepunten is de jaarlijkse uitrol Westzijderol in de Doopsgezinde Vermaning in Zaandam (zaterdag) door het Gemeentearchief Zaanstad. De Westzijderol is een lange rol papier van 12 cm hoog en 8,5 meter lang uit de tweede helft van de 18e eeuw. Tussen 10.00 en 10.15 uur wordt de Westzijderol officieel uitgerold (wij maakten vorig jaar een filmpje). De Vermaning is tot 17.00 uur open.

Vereniging Historisch Zaandam is een project gestart om met tekeningen van enthousiaste vrijwilligers een nieuwe Westzijderol samen te stellen. De voorlopige resultaten worden in de Vermaning naast de originele rol getoond. Voor het eerst zijn de panden tussen Gedempte Gracht en Ruijterveer te zien (onder: de ING-bank door Eelco Aartsen).

In Wormerland wordt het boek Kijk! gepresenteerd waar de metamorfose van ruim 100 jaar in Wormer te zien is.

De Koger begraafplaats, die al jaren niet wordt gebruikt, opent haar poorten (wij maakten vorig jaar een filmpje).

Ook de Bullekerk is open, bewonder het schilderij van de stier en de pelikaan onder de preekstoel.

Huize Barkeloo aan de Vlusch 8 in Krommenie is zaterdag ook open. Het pand heeft een unieke ‘smuigerzaal’ in het deel van het gebouw waar de Historische Vereniging van Krommenie gehuisvest is. Ook is het atelier van de Krommenieër Schilderskring KSK’80 in Barkeloo.

Hier alle open monumenten in Zaanstad (42 stuk, o.a. Verkadefabriek, begraafplaats Wormerveer, ’t Hof Saenden, Kerk van Krommeniedijk, De Fabriek, Czaar Peterhuisje, Paaskerk, Monethuis Oostzijde) en Wormerland (Herberg Het Moriaanshoofd – het oudste Zaanse bedrijf, foto boven).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *