Komkommer (en kwel) verkeersborden 8: Assendelft

De serie gedijt goed aan de Zaan, het levert gespreksstof op op het anderhalvemeterterras, aan het strand of – voor degenen die door moeten werken – bij de Bravilor.

Orkaan-stille-kracht Winnie de Wit stuurde een kwelbord mail uit Assendelft. De aanhef luidde #trots:

‘Hoi Orkaansuperkrachten,’

Wethouder Gerard Sleegers wilde de situatie voor fietsers in Assendelft verbeteren. Nu is dat ook gebeurd bij de rotonde op de Noorderveenweg – daar liggen nu vierkante obstakels vlak voordat je de rotonde oprijdt vanaf twee kanten. Komend vanaf de afrit A8 en vanaf Saendelft, komen automobilisten hierdoor ongeveer tot stilstand, voor ze de rotonde op kunnen rijden. En dat is prima.

Maar, daar waar het Stijlpad (fiets- en wandelpad) vanaf de Kaaikhof op de Dorpsstraat uitkomt (ter hoogte van nummers 854 en 831) is het er niet beter op geworden.

Lag daar in 2018 – ook op iets wat op een verhoging lijkt – nog een zebrapad met bijbehorend blauw bord, nu is het zebrapad verwijderd, en lijkt de verhoging iets hoger.

Maar waarschuwing technisch – kijk uit hier kruisen kwetsbare verkeersdeelnemers de rijbaan! – lijkt het nergens meer naar.

Er is nog slechts een hobbel aanduiding bordje (hobbels worden door automobilisten net zo hard bereden als de gewone rijbaan) – en een minuscuul bordje met twee fietsen erop. Dit is echt een zoekplaatje!

Bedroevend is het dat er geen enkele aanduiding meer is, dat hier ook lopend veel mensen – waaronder heel veel kinderen – de Dorpsstraat oversteken. Het is immers voor langzaam verkeer dé verbinding tussen Oost- en West-Saendelft.

En dan ligt er nog een fietspad – naamloos – dat van Winkelcentrum de Kaaikhof naar de Dorpsstraat loopt, en uitkomt tussen de nummers 854 en 852. Het loopt aan de overkant niet door richting Oost-Saendelft.

Hier stond in juli 2018 alleen een hobbel-bord, en dat is nu ook nog zo.

Er ontbreekt dus een – grote, duidelijke – aanwijzing dat ook hier fietsers in het spel zijn. En uit ervaring weten wij, dat veel van die fietsers, zonder te kijken of het wel kan, zo de rijweg op draaien.

Misschien een idee voor een nieuw Zaans verkeersbord – naast het verbodsbord voor rolstoelen en kinderwagens?

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Berry van Halderen

    Dit is een noodzakelijk oversteekpunt, en het is echt een grof schandaal dat het zebrapad is weggehaald. Die hobbel stelt ook geen ene fluit voor. Overigens het niet het eerste punt in Assendelft achtergesteld worden op automobilisten, een m.i. doelbewust beleid van Zaanstad.
    Nog een puntje betreffende deze oversteek. De oversteek was er eerst. Het huis rechts op de eerste foto’s is pas later gebouwd. Door dit huis zullen fietsers en automobilisten elkaar pas op het laatste moment zien. Dat die vergunning is afgegeven, nadert crimineel onvermogen van de gemeente.

    Ook ik verhuis vanwege het verkeersbeleid van Zaanstad, dank u wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *