Komkommertijd Reces-Recept 2: Addy Verschuren

Addy Slider

Sinds vorige week zijn de bewoners van Stadhuisplein 100 met reces. Wat ons betreft zou het verboden moeten worden.

Niet omdat we het ze niet gunnen na zo’n bewogen jaar, maar gewoon omdat we ze zo verschrikkelijk missen.

Maar… gelukkig laten ze ons goed verzorgd achter…

Onze Zaanse politieke helden voorzien ons tijdens hun afwezigheid van hun favoriete recept zodat we de weken tot hun terugkeer toch een klein beetje van hen kunnen smullen.

Vandaag recept 2 van Addy Verschuren. Onze CDA-wethouder is een echte boerenzoon die is opgevoed met aardappelen, groente en vlees. Hij hoeft niet persé op reis voor ontspanning, simpelweg leven zonder de strakke planning van een normale werkweek is bijzonder genoeg. Krantje lezen, koffiedrinken. Toch koos hij voor een Italiaans recept om met ons te delen. Italië vind hij een mooi land, maar het voert wat ver om te stellen dat hij er iets mee heeft. Het eten daarentegen heeft zijn hart gestolen. Echt “comfort food”. En ook niet zo ingewikkeld.

Lasagne a la Addy 

(Met zelfgemaakte bechamelsaus en een lekkere frisse salade)

Ingrediënten:

  • 1 Winterpeen (of een halve, hangt een beetje van de grote af.)
  • 1 prei
  • 1 ui
  • Twee tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • Halve courgette
  • 300 gram rundergehakt (Optioneel. Vegetarisch is ook lekker)
  • Oude kaas
  • Lasagnebladen
  • 500 gram passata (tomatensaus uit karton of fles)
  • 400 gram tomatenblokjes (1 blik)
  • 70 gram tomatenpuree (1 blikje)
  • Gedroogde kruiden: Peterselie/oregano/bieslook/basilicum (ik gebruik de mix van Euroma)
  • Peper/zout/paprikapoeder
  • Suiker
  • Olijfolie

schaaol lasagne Addy

Voor de bechamelsaus:

  • 40 gram margarine
  • 40 gram bloem
  • 500 ml melk
  • Peper en zout

Voor de salade:

  • Eikenblad sla of rucola
  • Cherrytomaatjes
  • Olijfolie
  • Balsamico
  • Peper en zout

Addy sla schaal

Bereiding:

Was en snij de groenten. Ik snijd alles klein in blokjes,  maar dat heeft vooral te maken met het feit dat mijn zonen van 4 en 5 dan niet door hebben dat ze groenten eten. Doe olijfolie in een pan (ik gebruik een wok of stoofpan). Bak het gehakt rul (nogmaals, kan ook prima zonder), voeg ui, knoflook, paprika en winterpeen toe. Bak even aan op stevig vuur. Roeren dus. Als deze wat hardere groenten beginnen te garen, voeg dan de prei en de courgette toe. Het geheel nog even laten garen op middelhoog vuur. Dan passata, tomatenblokjes en tomatenpuree er door roeren. Kruiden met peper, zout en paprikapoeder. Naar smaak. Beetje suiker toevoegen. Gedroogde kruiden toevoegen. Roeren en proeven en eventueel nog iets toevoegen van de kruiden. Even laten pruttelen.

Dan van het vuur af. Doe een laagje in een ovenschaal. Bedekken met lasagne bladen (ik gebruik altijd gewoon uit een pak, die laat ik wel even weken in water). Weer een laagje saus. In deze laag kleine blokjes oude kaas verdelen. Bedekken met lasagne bladen. Zo de schaal vullen. Ik gebruik kaas slechts in een laag. (Vroeger deed ik ook nog een laag met mozzarella. Vroeger woog ik 118 kilo. Maar als je het niet laten kunt…..).

Deze schaal dek je af met bechamelsaus.

Bereidingswijze:

Smelt 40 gram bakmargarine in een steelpannetje. Zeef daar 40 gram bloem in en bak die bloem even gaar. Voeg daarna 500 ml melk toe. Roeren tot het bloemmengsel is opgelost. Beetje peper en zout. Regelmatig roeren met een garde tot je een klontvrije saus krijgt. Als die begint te koken blijven roeren tot je een gewenste dikte bereikt. Zeg een minuutje of wat. Giet de bechamelsaus over de lasagne (houd daar ook ruimte voor in de schaal.) Rasp oude kaas over de bechamelsaus.

Schuif dit geheel in een voorverwarmde oven. Ik gebruik een elektrische oven op 220 graden. Zet de schaal daar dertig minuten in. (nog lekkerder: doe alle voorbereiding een paar uur voordat je gaat eten en schuif de lasagne dan een half uur in de oven om het af te maken)

Lekker bij deze lasagne is een frisse salade. Ik houd van het bittere van ruccola. Sla gewassen in een schaal, cherrytomaatjes halveren, dressing maken van olijfolie met een beetje balsamico en een beetje peper en zout. Door elkaar husselen.

Addy Lasagne bord

Andere recepten:

1 Reactie op Komkommertijd Reces-Recept 2: Addy Verschuren

  1. Agnes says:

    Salade maak ik met een beetje zonnebloem-olie, scheurtje azijn, slasaus, peper, zout, suiker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>