Koninklijke onderscheiding voor organist Merk Rijken

Vanmorgen plaatsten we een film waarin Merk Rijken vertelt over het feit dat hij al 20 jaar organist is bij de Kogerkerk, maar ook over zijn wekelijkse contact met Sam, een verstandelijk beperkte jongen die nauwelijks kan praten maar wel heel muzikaal is. Ze maken samen muziek en Sam is zijn fijnste publiek. 

Zojuist mocht Merk uit handen van burgemeester Judith Michel een Koninklijke onderscheiding ontvangen: hij is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Het persbericht dat we van Wormerland ontvingen plaatsen we graag 1:1

Koninklijke onderscheiding voor de heer M.C. Rijken

Op donderdag 1 juli reikt burgemeester Judith Michel een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Merk Rijken in huiselijke kring. De heer Rijken wordt benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Merk Rijken krijgt de onderscheiding ter gelegenheid van zijn 20-jarig jubileum als organist van de Kogerkerk in Koog aan de Zaan. Door de maatregelen rondom corona ging het eerder dit jaar geplande concert, waar Merk zijn 20-jarig jubileum zou vieren, niet door.

Naast zijn andere activiteiten voor de kerk, is Merk ook muzikaal begeleider van het koor van Anna’s huis, het centrum voor leven met kanker. En hij maakt elke donderdagochtend muziek met een bewoner van de Prinsenstichting.

Als 7-jarige begon Merk al met orgel les. Zijn handen waren net groot genoeg om een octaaf te omspannen terwijl hij met de voetpedalen lucht in het harmonium pompte. Beroepsorganist Romkes kwam wekelijks aan huis om hem in te wijden in de kunst van het orgelspel. Zijn vader, Willem Rijken, was kerkorganist en Merk zat al jong naast hem tijdens het begeleiden van de gemeentezang in de Vrije Evangelische Gemeente in Wormerveer.

Sinds zijn 16e zijn er weinig zondagen waarop hij niet ergens een kerkdienst opluisterde met zijn orgelspel. Hierbij schuwt hij niet om te improviseren, maakt muzikale grapjes en haakt in op de actualiteit. Een unieke combinatie.

Na een proeftijd van een half jaar trad Merk eind november 2001 in dienst als vaste organist van de Kogerkerk. Naast het begeleiden van de zondagse eredienst, heeft hij zich op meerdere fronten verdienstelijk gemaakt. Hij was bijvoorbeeld de stuwende kracht achter de restauratie van het orgel dat de monumentenstatus heeft gekregen, heeft bemiddeld bij het verkrijgen van een Flentrop koororgel en was initiatiefnemer van de zaterdagmiddaginloop concerten.

Maar ook buiten de kerk draagt Merk zijn steentje bij. Hij is al sinds de oprichting muzikaal begeleider van het koor van Anna’s huis, het centrum voor leven met kanker. Ook bezoekt hij al jaren elke donderdagochtend een bewoner van de Prinsenstichting om samen met hem muziek te maken.

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *