Dat de intersse voor de geschiedenis af zou nemen was zondagmiddag 22 februari niet te merken in Koog-Zaandijk. Ruim 150 aanwezigen waren naar de Vermaning in Koog a/d Zaan getrokken om twee documentaires over Koog-Zaandijk in de Tweede Wereldoorlog te zien en een tijdschift met verhalen over dezelfde periode in ontvangst te nemen.

De premièrefilm van Monumenten Spreken gaat over het monument in het Koogerpark. Op het monument staan 16 namen van Koog-Zaandijkse verzetsmensen die in de oorlog zijn omgekomen.

Zeven daarvan behoorden tot de zogenaamde Stijkelgroep, die al in het begin van de oorlog door verraad werd opgerold en die in 1943 in Berlijn werd gefusilleerd. De eigenaren van de Waakzaamheid, het echtpaar Ero, en directeur Evert Honig van de zetmeelfabriek hoorden bij de groep. Daarnaast staan o.a. namen van de KP (Knokploeg) Koog Bloemwijk en Dirk Kleiman op het monument. Kleijman was directeur van drukkerij Zaanlandia en drukte naar schatting 8000 valse persoonsbewijzen in de oorlog.

Kleiman’s dochter Klasina Don-Kleiman (90) komt onder andere aan het woord in de film. Hieronder is ze in gesprek met mevrouw Draaisma-Doeland (92), dochter van de voormalige politiechef Doeland.

klasina

Daarnaast werd de film over het monument in de kantine van Tate & Lyle (vroeger: De Bijenkorf) vertoond, deze film gaat over de groep rond Evert Honig. Van beide films is een kort stukje op YouTube te zien.

kz_coverJohan Kruiver stelde voor de Historische Verenging Koog Zaandijk een tijdschrift samen over de beide dorpen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

het magazine bevat o.a. foto’s en verhalen over de oorlogsmonumenten in Koog Zaandijk, de drie toespraken die Mussert hield in de Koog Zaandijk voor de oorlog, de bom onder de Provincialeweg, Hannie Schaft en haar dispuut GEMMA (met foto in de Boschjesstraat), de bom op de Jan Bestevaerstraat, het NSB-cabaret in De Waakzaamheid, de Stijkelgroep, de vervalsingskunsten van Dirk Kleiman en zijn team, de tekening van Pieter Smit van het Oranjehotel (gevangenis in Scheveningen), de Joodse winkelierster Judith van Thijn, het drukken met windkracht in molen Het Pink, de moord op Piet Zwart, het kaalschreven van ‘Moffenmeiden’ en de bevrijding.