De Historische Vereniging Koog-Zaandijk zal zondagmiddag de unieke historische ‘glossy’ 1940 KOOG-ZAANDIJK 1945  presenteren.

In dit tijdschrift komen de meest opmerkelijke gebeurtenissen uit de oorlog aan bod, geïllustreerd door talrijke verhalen en veel illustraties die door welwillende Zaankanters ter beschikking zijn gesteld.

In chronologische volgorde worden herinneringen opgehaald aan donkere en blijde tijden. De leden van de Historische Vereniging Koog-Zaandijk krijgen het tijdschrift gratis, anderen kunnen het tijdschrift voor 5 euro ter plekke kopen of verkrijgen bij chocolaterie De Cacaoboom, Lagedijk 142 Zaandijk (of meteen lid worden van HVKZ natuurlijk).

kz_coverRechts de omslag van het tijdschrift. Eindredacteur van het tijdschrift, Johan Kruiver, zal het tijdschrift presenteren.

Monument in het Koogerpark
Tijdens dezelfde bijeenkomst is er premiere van de nieuwe mini-documentaire van Monumenten Spreken over het monument in het Koogerpark.

Dat het verzet ook in de kleinere Zaanse dorpen actief was blijkt bij het monument in het Koogerpark. 16 namen staan erop. In de film over het monument in het Koogerpark komt o.a. Klasina Kleiman aan het woord. Zij vertelt over haar vader Dirk Kleiman. In zijn drukkerij werden duizenden valse papieren, zoals persoonsbewijzen, Ausweissen en distributiekaarten gedrukt voor Nederlanders die uit handen van de Duitsers wilden blijven. Dirk Kleiman stierf op 1 maart 1945 in een tuchthuis in Waldheim Duitsland.

Film ‘De Bijenkorf’
Op de plaquette in de vroegere Stijfselmakerij de Bijenkorf staan de namen van directeur Evert Honig, boekhouder Jan Groot en constructeur Piet Smit. Zonder ervaring belanden ze, nog geen maand na het begin van de oorlog, in het verzet. Ze verzamelen regelmatig in de Waakzaamheid. Door strategische informatie door te spelen naar de regering in Londen probeert de groep de Duitsers te dwarsbomen.  In 1941 worden leden van de Zaanse verzetsgroep opgepakt en naar de strafgevangenis in Scheveningen gebracht. Daar krijgen ze de naam Stijkelgroep (genoemd naar Han Stijkel die in Scheveningen gearresteerd is). Eind maart 1942 wordt de groep overgebracht naar Berlijn, op 4 juni 1943 worden de mannen daar, op een schietbaan in Tegel, met tussenpozen van vijf minuten doodgeschoten.

Hieronder een klein stukje uit de film.

De bijeenkomst is in de Vermaning, Lagedijk 34 in Koog aan de Zaan; aanvang 14:00, de zaal is open vanaf 13.30 uur, de toegang is vrij en aanmelden is niet nodig!

En hier een stukje uit de premièrefilm.