Niet iedereen snapte dat ons nieuws op 1 april allemaal nep was. “Het had waar kunnen zijn” was de reactie van een lezer.

Eén van de berichten was trouwens wel een beetje waar: “Zaanstad ongeletterd… Orkaan pakt handschoen op.”

Wethouder Natasja Groothuismink van Zaanstad had een totaal onleesbaar persbericht op de website van de gemeente gezet. De Orkaan schreef dat er een eind aan gemeentelijke wartaal moest komen, desnoods deden we dat zelf. De brief van de wethouder:

Het ging over ‘Laaggetetterdheid’, maar verder was het onbegrijpelijk. Rina Schenk (VVD) en Harrie van der Laan (POV) stelden ‘spontaan’ vragen aan de wethouder: “was dit de bedoeling?”. Die avond (1 april dus) zei de wethouder:

“Ja, dat was inderdaad de bedoeling: deze manier van communiceren, dat u niet begrijpt wat er staat. Dat is iets wat heel veel mensen dagelijks overkomt. Zodat u ook even heeft mogen ervaren hoe het is om niet precies te begrijpen wat er staat en wat er gebeurd is.”

Ook wie niet zo goed kan lezen moet toegang krijgen tot het lokale nieuws. En daar gaan Zaanstad en De Orkaan aan werken.

Kort•Zaans

De Orkaan gaat een website bouwen waarop dagelijks één lokaal nieuwsbericht verschijnt. Nieuws dat zo geschreven is dat je het ook snapt als je niet zo goed kan lezen: geen lange verhalen, wel korte zinnen, geen moeilijke woorden maar wel foto’s en video, met een duidelijk opmaak, een website zonder afleidende frutsels en met een voorleesfunctie.

Hoe schrijf je het nieuws zo op dat het voor iedereen te begrijpen is, zonder kinderachtig te zijn?

Daarvoor gaan we met de mensen praten die het betreft: wat vinden zij prettig, waar struikelen ze over, waar en waarom haken ze af?

Dat doen we onder andere samen met mensen van De Bieb, het Taalketen-overleg, De Sluis, en NT1 en NT2-onderwijs. Zodra fysiek onderwijs weer een beetje lukt, gaan we daarmee aan de slag.

In de tussentijd – tot de zomer – werken we aan de techniek en het ontwerp van de website (want die hebben we al) en gaan we digitaal met experts praten. Voor de zomer moeten de eerste berichten verschijnen, en als alles gaat zoals we willen, gaan we in september – gelijk met het onderwijs – echt van start.

Het eerste deel – website bouwen, testen – kost € 9.500. Dat wordt uit het bestaande budget voor het bestrijden van laaggeletterdheid betaald (we schreven eerst ‘bekostigd’ maar ‘betaald’ is natuurlijk beter). Als die fase gaat zoals we willen, gaat in fase 2 (september – december) de site ‘live’.

Niet kinderachtig. Wel de moeite waard.

Bekijk hieronder het antwoord van de wethouder, wie ook voorzitter Hans Kuyper, Harrie van der Laan (POV) en Rina Schenk (VVD) wil bekijken, kan hier het hele stuk zien (het begint ongeveer op 1:48).