Krieger kiest voor sloop Peperstraat: ‘Als een boer met kiespijn’ (RadioOrkaan)

De (sloop)kogel is door de kerk, meldt wethouder Hans Krieger die verantwoordelijk is voor MaakZaanstad: de woningen aan de Peperstraat en de Beatrixflat worden gesloopt.

Vanmiddag spraken we uitgebreid met hem. Het is niet van een leien dakje gegaan en hij voelt zich als een boer met kiespijn… Maar dit is de uitkomst.

Planning

Op 5 oktober staat de inhoudelijke behandeling in het Zaanstad Beraad gepland. Het is dan mogelijk om in te spreken. De besluitvorming door de gemeenteraad staat op de planning voor 14 oktober.


Tijdens het gesprek met wethouder Krieger vroegen we om de peildata. Hij mailde ons het volgende:

De gemeenteraad neemt een besluit op 14 oktober. Met de besluitvorming in de gemeenteraad wordt ook de peildatum voor de herhuisvesting van fase 1 bepaald. Naar verwachting is de peildatum een paar dagen na 14 oktober 2021 mits de raad het raadsvoorstel aanneemt uiteraard.

* Vanaf de peildatum gaat de urgentieverklaring in voor de mensen die daarvoor in aanmerking komen en kunnen ze reageren op woningen via Woningnet met urgentie. Ook start dan de persoonlijke begeleiding door Accres en treedt het sociaal plan van Accres in werking.

De planning ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:

·         2021 september:          collegebesluit 

·         2021 oktober                 raadsbesluit (indien positief geldt onderstaande planning naar verwachting

·         2022 april                     vaststellen ruimtelijk plan (bebouwing en openbare ruimte)                                 

·         2022 april                     ondertekenen anterieure overeenkomst met de ontwikkelaar

·         2022 september           vaststellen bestemmingsplan

·         2022 januari                   verlenen omgevingsvergunning (indien geen voorlopige voorziening/beroep bestemmingsplan)

·         2023 Q3                       starten met sloop fase 1

·         2023 Q4                       starten met bouw fase 1

·         2026 Q2                       starten met sloop en bouw fase 2

·         2027                            project gereed

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Tessa Berghouwer

  Maakt afdeling Stedenbouw nou de afweging tussen de cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde van de Peperstraat en Beatrixtoren: https://zaanstad.notubiz.nl/document/10578629/1/Bijlage_3-_Cultuurhistorische_afwegingen_Peperstraat? Dat vind ik dan wel bijzonder.

 • Erik Schouten

  Tijdelijke herhuisvesting met terugkeergarantie

 • Bep Hogendorp

  Laat de Beatrixflat toch met rust, uniek stukje architectuur.

 • hanneke tonkens

  “Zaanstad heeft ontzettend veel woiningen nodig” hoor ik wethouder Krieger zeggen.”woontorens” zijn de nieuwe trend in de Zaanstreek. Vermeldenswaardig is nog wel, en dat hoor ik weinig: in grote delen van de Zaanstreek kan niet gebouwd worden vanwege de onbewoonbaarheid van grote delen van de Zaanstreek door: : Schiphol! Hele gebieden aan de westkant kunnen niet bebouwd worden. Dat wordt er niet bij vermeld, maar is wel een feit. Want het is wel bizar dat dit bedrijf met zijn geluidsoverlast zoveel ruimte krijgt, en grote delen van Noordholland onbewoonbaar maakt. En dat je zou kunnen zeggen dat de bewoners van Zaanstad als gevolg daarvan in de hoogte moeten gaan wonen. En de gemeente dus klem zit als ze wil bouwen. Ook bij de vernieuwing van de Peperstraat speelt dit, denk ik.

 • Tessa Berghouwer

  Wethouder Krieger zou toch nog iets uitzoeken voor de Orkaan en terugkomen op de dubbele petten van de heer Soeters?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *