Krijgt Zaanstad opnieuw een Asielzoekerscentrum?

Het Centraal Orgaan voor Asielzoekers (COA) wil semipermanente units (303 bedden) op de kade in de Isaac Baarthaven. Die opvang is voor maximaal 2 jaar.

Er komt daarnaast een haalbaarheidsonderzoek naar een mogelijke locatie in Zaanstad voor een regulier Asielzoekerscentrum (AZC) dat in de plaats komt voor de opvang in de Isaac Baarthaven.

Het college van Zaanstad zegt in een persbericht in principe voor de verplaatsing van de tijdelijke asielopvang voor kortdurend verblijf (Proces Opvang Locatie) van één van de opvangboten in de Achtersluispolder naar de kade te zijn.

Het COA wil ter vervanging van de eerder dit jaar weggesleepte boot, een deel van de tijdelijke opvang realiseren voor maximaal 2 jaar. Die opvang is bedoeld voor volwassenen asielzoekers en niet geschikt is voor gezinnen met kinderen.

Het college heeft het eerder genomen gedoogbesluit voor de realisatie van de Proces Opvang Locatie (POL) in de Achtersluispolder al met een half jaar verlengd.

Het COA wil flexibele opvang van verschillende groepen asielzoekers. Het college gaat samen met het COA een haalbaarheidsonderzoek doen naar een mogelijke locatie in Zaanstad voor een regulier Asielzoekerscentrum (AZC). De eerste resultaten van het haalbaarheidsonderzoek worden in het voorjaar van 2016 verwacht.

Eerder was er een AZC in Assendelft.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *