Krimpenburg na bouwvak in de verkoop, bouw begint in najaar

De bouw van appartementencomplex Krimpenburg aan De het Krimp in Zaandam (de straat van het Czaar Peterhuisje) gaat dit najaar van start.

UPDATE: zie aan eind van dit bericht. Nieuwe foto’s en meer over Krimp, ’t Krimp, het Krimp, de Krimp en Krimpenburg (al uit 1642!).

De verkoop zou aanvankelijk in het voorjaar van 2014 beginnen terwijl de bouw in oktober 2014 had moeten starten.

Ontwikkelaar OGN uit Wormerveer laat nu weten dat na de bouwvak de verkoop begint (via Bert van Vulpen), terwijl dit najaar de eerste palen de grond ingaan.

Het complex Krimpenburg bestaat uit 10 startersappartementen. Parkeren is op het eigen terrein.

Bij de architect, B22 Bouwkundig Teken- & Adviesbureau BV uit Wormerveer zijn al de bouwtekeningen te zien van het nieuwe complex.

Print

Krimpenburg_02

Overigens, zo zag ‘het’ Krimp er 60 jaar geleden uit, een mooi slootje (foto Gemeentearchief).

krimp 1956

En zo aan het begin van de vorige eeuw:

krimp 1910

Abusievelijk noemden wij de straat in de eerste versie De Krimp. Dat is niet goed. Officieel is het ‘Krimp’, dus zonder de of het. In stukken van archieven en de gemeente komen zowel de als het voor, maar het (of ’t) is gebruikelijk, en ook ouder, maar dus zonder hoofdletter.

Krimp is een zeer oud pad, waaraan het huisje van Czaar Peter staat (1632). Op oudere foto’s staat soms alleen “weg naar Czaar Peterhuisje”. In 1642 komt het pad voor als Krimpenburg. Het land ten westen heette “de Krimperven”, de school op de hoek van de Czaar Peterstraat werd de school aan het Krimperven genoemd. Na het verblijf van de Czaar werd het Krimp ook wel de Keizersgracht genoemd.

Het Vorstenburg heette vroeger Soeteboomstraat. Het is een rijtje huizen langs de dijksloot achter het Krimp. De naam is mede ontleend aan het verblijf van Czaar Peter op ’t Krimp. Waarschijnlijk dacht men ook aan de oude naam Krimpenburg en het nabije Rustenburg. (Gemeentearchief)

krimp kaart

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Huibert Latenstein

  Beste redactie het is toch echt het Krimp. Zie over het krimp
  http://www.zaans-industrieel-erfgoed.nl/pages_3/dossier_krimp_deel01.html

  Ik vind dit trouwens echt weer een voorbeeld van kitscherige retrobouw.

 • Mariska Schuttevaer

  Beetje jammer dat het ‘Soetersplastic’ de betere grondstoffen als hout en baksteen overneemt in Zaandam. Wel heel goed dat hier woningen worden gebouwd.
  Al heb ik mooie herinneringen aan het oude PTT- gebouw; ben zelf een paar huizen verderop geboren.

  • Bouwteam Krimpenburg

   De gevel in Soeters kleuren wordt gemaakt van echt hout en niet van “Soetersplastic” zoals het stadhuis. Kom maar een keer kijken, de gevelbekleding start binnenkort!

 • De Orkaan

  @Huibert
  Je hebt gelijk, het heet “Krimp”, dus zonder lidwoord, maar ‘het’ is de gebruikelijk aanduiding.

  Om deze fout goed te maken hebben we wat extra historische informatie toegevoegd.

  @Mariska
  Tja… Soetersplastic… mooie aanduiding van de metamorfose van het centrum. De winkeltjes aan het Stadhuisplein zijn ook nep….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *