Kroeghopen met De Orkaan… #7: Café de Fabriek

Mark Rutte zei het zelf, misschien mogen terrassen in april weer open… laten we eerlijk zijn: wij kunnen niet wachten. En we maken alvast een verlanglijstje. Waar gaan we vanaf april (als het van Mark mag) op het terras zitten?

Graag zouden we wekelijks een Orkaan-lezers-borrel organiseren, telkens op een andere plek in de Zaanstreek. Of dat kan is natuurlijk de vraag, maar een lijstje maken kan altijd. Hopen op kroeglopen, kroeghopen dus…

Ook verlangen naar een terras en je stamcafé? Stuur een tekstje naar De Orkaan over jouw favoriete hangplek, waarom moet dat terras (of dat café) zo snel mogelijk weer open? (Foto is handig, maar anders zorgen wij daarvoor.)


Vandaag: Café de Fabriek

Een echte ‘hangplek’ heb ik niet en café’s bezoek ik niet frequent. Toch is de combinatie Eetcafé-Film-Café onweerstaanbaar voor mij. Dat maakt Café Fabriek tot één van mijn favoriete uitgaansgelegenheden. Want wat is het mooi om met vrienden te gaan eten, daarna een film te zien en tenslotte met een koele versnapering in de hand over de film na te praten en daarmee de avond af te sluiten. Gerant Pieter en keukenkoningin Jet, zorgen samen met de enthousiaste bediening voor een aparte sfeer, waarin ik mij immer thuis voel. Regelmatig ben ik na sluitingstijd met mijn gade, licht aangeschoten en innig tevreden, over ‘The board walk’ langs de rivier (of veenkreek, zoals sommigen beweren) naar huis gewandeld. Vrijwel altijd zingt dan ‘Under the boardwalk’ van Ben E. King and The Drifters rond in mijn ommegang (na het nummer tikt Jan verder)

Dit nummer geeft het gevoel goed weer dat een bezoek aan deFABRIEK bij mij oproept. Vooral als ik op zomeravonden op het mooiste terras aan het kabbelende water van de Zaan, de zon achter de bebouwing aan de westelijke oever zie ondergaan, soms met prachtige luchten, helemaal als in het noord-westen het silhouet van het torentje van Verkade in het avondrood in vuur en vlam staat. Dat is een groot visueel genot. Het is een fikse ontbering dat deze ervaring nu al zo lang slechts een herinnering is. Mijn ‘kroeghoop’ is dat deze sensatie ten spoedigste zal terugkeren.

Een bijdrage van Jan Schoen.


Stuur je tekstje over jouw favoriete café naar De Orkaan, of zet het hieronder in de reacties.

Eerder in Kroeghopen: De Koperen Bel, Café het Pand, Café Sman, The Blacksmith, Speciaal Biercafé Tapperij de Verwachting, en Theatercafé Try-Out.

Deel dit artikel:

Een reactie

 • Gert Jan Negrijn

  Mooie fijne zaak met mooiste terras aan de zaan.
  Fijne uitbater, lekkere biertjes.
  Wat een feest aan onze “Veenkreek”.
  Snel weer open met een uitbundig zonnetje.
  Tot snel.

  Gert Jan Negrijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *