Krommenie… waar lag dat ook alweer?

Bij GeenStijl hebben ze wat met Zwarte Piet, of althans met de Regenboogpiet (of de Kleurenpiet of de Schoorsteenpiet of Roetveegpiet). Ze hebben vooral iets met (of eigenlijk tegen) de tegenstanders van Zwarte Piet. En tegen bedrijven die niet al hun Pieten zwart maken. En daarom schrijven ze daarover. Die maken ze dan weer zwart. Want dat mag wel. Met enige regelmaat.

Topo van Nederland
Om dat te illustreren gebruikte GeenStijl een ‘infographic’ van het ANP, het Nederlands Algemeen Persbureau. Geinig gemaakt. Maar, al zijn ze dol op traditionele geschiedenis, met de aardrijkskundige kennis van de ANP-redacteuren (en die van GeenStijl) is wel wat aan de hand. Krommenie ligt op Schiphol (of bij Aalsmeer) volgens het persbureau. Linksonder Amsterdam.

Beurt
Van de 236 commenters van GeenStijl waren er maar twee die het in de gaten hadden. De rest was te druk bezig met Dieuwertje Blok: “Misschien dat er eens een zwarte piet dat blokding een beurt geeft waar ze over 5 jaar nog aan herinnert word.” Knap dat “beurt” goed werd gespeld.

Weggejorist
Een groot aantal andere reacties was al “weggejorist” zoals ze dat noemen bij GeenStijl, verwijderd dus. De volgende trouwens niet: “Die kaart is in ieder geval niet door een blanke gemaakt, als ik zie waar Krommenie ligt.” Dat vinden ze dus grappig bij GeenStijl.

Kruidvat, KPN, Centraal Beheer
Wie de volgende keer bij het Kruidvat koopt, een verzekering bij Centraal Beheer afsluit of internet van KPN afneemt – adverteerders die GeenStijl in de lucht houden-, moet daar nog eens over nadenken. GeenStijl is eigendom van De Telegraaf, het bedrijf dat ook Dagblad Zaanstreek en Dichtbij bezit. Fijne familie.

2015-11-10 07:47:50 Bijna overal klassieke Zwarte Piet, overzicht steden waar uiterlijk Zwarte Piet in meer of mindere mate is aangepast. FORMAAT: 100 x 115 mm. ANP INFOGRAPHICS

2015-11-10 07:47:50 Bijna overal klassieke Zwarte Piet, overzicht steden waar uiterlijk Zwarte Piet in meer of mindere mate is aangepast. FORMAAT: 100 x 115 mm. ANP INFOGRAPHICS

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Ernst Debets

  Ook bij de reacties die je normaalgesproken op de website van De Telegraaf ziet valt het mij op dat zowel taalvaardigheden als geografische kennis bij de doorsnee Nederlander van een zeer belabberd niveau zijn. Met dank aan het ministerie van Onderwijs dat het jaar op jaar weer klaar speelt om de kwaliteit van het onderwijs naar de verdoemenis te helpen.(En dat l meer dan 30 jaar achter elkaar.)
  Blijft (on-topic) het feit dat ik van mening ben dat een klein groepje “zielepieten” constant probeert om de grote meerderheid van de Nederlandse bevolking hun wil op te leggen en daarmee een echte Nederlandse traditie en kinderfeest de nek om te draaien. Ik stel voor dat de goedheiligman deze zielepoten in de zak naar Spanje afvoert zodat wij ook de volgende jaren met volle teugen van de mooie traditie van het Sinterklaasfeest kunnen genieten.

  • Merel Kan

   @Ernst, In jouw reactie stel je zwart/wit dat er mensen zijn die ‘het kinderfeest de nek om willen draaien.’ Volgens mij speelt dat niet.
   Ik ben voorstander van het aanpassen van de traditie. Maakt dat mij een zielepiet?

   (Ja, dat rijmt. Ook ik ben van de tradities)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *