Krommeniese Evelien Mager gaat (hard) voor WK schaatsen in Leeuwarden

Evelien Mager uit Krommenie is volop aan het trainen voor het wereldkampioenschap Masters langebaan schaatsen dat van 4 tot en met 6 maart wordt gehouden in de nieuwe Elfstedenhal in Leeuwarden. Zij behoort tot de kanshebbers in de categorie vrouwen van 45 tot 50 jaar.

Evelien Mager is nog steeds bezig met revanche te nemen. In 2011 zag zij tot haar schrik dat zij onderaan de Adelaarslijst stond met beste prestaties ooit (M+V) van de schaatsvereniging Hard Gaat-Ie uit Landsmeer. Daar is zij als achtjarig meisje serieus met de schaatssport begonnen. Maar de basis is al veel eerder gelegd door haar vader die bij de wieg beloofde alles te zullen doen om zijn kinderen (drie dochters) goed te leren schaatsen. Hij heeft woord gehouden.

Friese doorlopers
“Waarom hij die belofte deed, weet ik niet. We waren helemaal geen fanatieke schaatsfamilie. Eén grootmoeder was goed in schaatsen,” vertelt Evelien Mager.

“Misschien wilde hij voorkomen dat wij gingen voetballen en lelijke benen zouden krijgen. In mijn herinnering was er in mijn jeugd altijd ijs en hielp mijn vader vooral met het onderbinden van de schaatsen. Ik reed op van die ouderwetse Friese doorlopers. Op mijn achtste nam hij mij op schoot en vroeg of ik het leuk zou vinden om mee te gaan met jeugdschaatsen op de Jaap Edenbaan met de ijsclub. Wat dacht je? Wat mij raakte, was dat mij iets werd aangeboden, want als kind kreeg je niet zoveel.”

Na twee jaar rijden op houten schaatsen, was het moment daar en kreeg ze van Sinterklaas een groot pakket met haar eerste noren.

“Toen ik de schaatsen had uitgepakt, heb ik zo gehuild… Ik reed zo lekker op mijn houtjes, ik had helemaal geen behoefte aan noren. Maar op houten schaatsen is het lastig bochten rijden…”

Evelien Mager actie

Laatbloeier
Onder leiding van trainer Ron Nooitgedagt, ooit lid van de Nederlandse kernploeg, ontwikkelde Evelien zich tot wedstrijdrijdster. “Ik was wel goed, maar geen bijzonder talent zoals mijn zuster Marjan die in de kernploeg van Jong Oranje heeft gezeten.”

In sportief opzicht is Evelien een laatbloeier die in 2011 weer serieus aan de slag ging om hoger te komen op het lijstje van Hard Gaat-Ie. Door werk en gezin was het schaatsen in de verdrukking geraakt. Ze verruilde de noren voor een paar klapschaatsen, maakte zich de rijtechniek daarvan eigen en bouwde op skeelers aan haar techniek en uithoudingsvermogen. Ze richtte zich vooral op de vijftienhonderd meter en het verbeteren van haar techniek. Voor de sprint, weet ze, schieten haar capaciteiten toch tekort.

hardgaatie

Teleurstelling

In 2012 reed ze haar eerste wedstrijden en de resultaten vielen zwaar tegen.

Ja, dat was een teleurstelling, maar ik begon het schaatsen wel steeds leuker te vinden. Hoe meer plezier je erin krijgt des te beter je presteert. Het jaar daarop was ik op 1500 meter opeens twintig seconden sneller. Ik was onwijs blij met die 2.26.2. Met deze tijd werd ik voor het eerst in m’n leven uitgenodigd voor het NK (masters weliswaar). Ik ging als langzaamste van het deelnemersveld van start, maar werd uiteindelijk zesde (in Eindhoven). Het heeft me zo gemotiveerd om voor een compleet NK-toernooi te gaan en trainde gestaag verder.”

Afgelopen maart eindigde Evelien in Groningen als vijfde tijdens het NK Masters. Op de drie kilometer maakte ze een winst van zeventien seconden. “Je gaat te hard,” schreeuwde haar vader maar, “je gaat te hard…”
 Die opgaande lijn in haar prestaties brengt zij op eigen kracht tot stand, zonder hulp van een trainer.

“Ik weet precies wat ik moet doen. Wat helpt, is dat ik bij de KNSB de trainersopleiding volg. Als je fit bent, kan je een hoop aan. Daar zorg ik wel voor. Ik train zeker drie, vier keer per week. Ik oefen veel met starten, want daar ligt nog tijdwinst. Ik moet het van de techniek hebben. Op schaatsen raak je niet uitgeleerd.”


Evelien Mager concentreert zich nu op het WK van maart volgend jaar. Ze hoeft nog maar een toernooi te rijden om de limieten daarvoor te halen. En daarna? “De Elfstedentocht. Die heb ik nog nooit gereden. Ik heb heel sterk het gevoel dat er deze winter natuurijs komt… het zou mooi zijn als de Elfsteden er ook weer eens zou komen!”

De beste schaatsprestaties van Evelien Mager:

  • 500 meter 46,1
  • 
1000 meter 1.35,01
  • 
1500 meter 2.23,05
  • 3000 meter 5.07,05

Een bijdrage van Jaap de Jong

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *