Krommenieër leider Noorse Broeders stapt op – update

De Krommenieër Jan-Hein Staal heeft al zijn bestuurlijke functies bij de Nederlandse tak van de Noorse Broederschap en de daaraan verbonden stichtingen neergelegd. Hij blijft wel zijn taken als landelijk voorganger vervullen.

Dat meldt NRC Handelsblad vandaag in een onthullend artikel over de handel en wandel van deze sekte (2000 zielen).

Update: reactie Noorse Broederschap onderaan artikel

Uit onderzoek van de krant is gebleken dat het kerkgenootschap in strijd met de Arbeidstijdenwet kinderen inzet bij commerciële opdrachten, waarmee zij geld verdienen voor de kerk. Ook lieten zij kinderen na elf uur ’s avonds werk uitvoeren. Zo hebben honderden gelovigen tijdens ‘vouwfeesten’ 1,4 miljoen doosjes en envelopes gevouwen voor de Postcode Loterij. Waar de gelovigen voor niets werken, declareerde Staal volgens NRC “zo’n 10.000 euro per maand aan zijn functies in het netwerk van de kerk”.

Geloof in vrije pers
Jan-Hein Staal heeft een website waarop hij spreuken en gezegdes toelicht. In november 2015 behandelde hij de wijsheid dat goed nieuws geen nieuws is. Hij schreef, met vooruitziende blik, over de waarde van de vrije pers:

In de befaamde Trias Politica leer van Montesquieu bleek behoefte te zijn aan een vierde macht: een kritische en onafhankelijke pers die onderzoek kan doen en vrijuit kan spreken over bijvoorbeeld misstanden en machtsmisbruik.

De Noorse Broederschap reageert op de beschuldigingen op haar website.

CGN is open, transparant en heeft niets te verbergen. We hebben de journalist steeds gevraagd zijn artikel met ons te delen zodat we open en transparant konden reageren. Helaas wilde hij dat niet en heeft hij ons slechts flarden van het verhaal en vragen gestuurd. Maar omdat wij niets te verbergen hebben, hebben we toch steeds open en transparant antwoord gegeven op zijn vragen. Waar nodig hebben we zelfs onderzoek gedaan en archieven nageplozen om hem van de bij ons bekende informatie te voorzien. Wij vinden deze aangeleverde informatie onvoldoende en soms helemaal niet terug in het artikel.

De meest grove beschuldiging in het artikel vinden wij de beschuldiging van ‘kinderarbeid’. Deze beeldvorming is volledig onjuist. (…) Waar ondanks heldere wetgeving en beleid door individuele mensen toch domme fouten zijn gemaakt, is er vanzelfsprekend alle bereidheid om verbeteringen en betere controle door te voeren.

Door Jaap de Jong

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Rob Kroon

    Leuk om eens te lezen waar deze man zich zoal mee bezighield. Z’n langgerokte dochters en spijkerbroekloze zonen baarden toen ze in “onze” wijk kwamen wonen nogal opzien. Ik weet nu eindelijk waar hij het geld om zijn bizar grote gezin te onderhouden vandaan haalde, religieuze oplichting.

  • Ruud

    Tijd voor een nauwgezet onderzoek van de belastingdienst,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *