De krukas van de jongste molen van de Schans is een zorgenkind. Sinds de aanschaf van het moderne geval is hij al drie keer stuk gegaan.

De krukas en Zaandam delen een geschiedenis van zo’n 420 jaar.

Cornelis Corneliszn van Uitgeest bouwde de 1e houtzaagmolen ter wereld, voorzien van een krukas. Voor die tijd werd met de hand gezaagd. ’T Juffertje kreeg een plek in Zaandam in 1596.

Het is een belangrijk onderdeel van de molen. De ronddraaiende beweging van de wieken wordt omgezet in een op en neergaande beweging die nodig is om hout te zagen. Die van Het Jonge Schaap is stuk. Alweer… 

Wij vroegen aan molenaar Martin Schaap (achternaam is toeval) wat er fout gaat.

“Misschien zou het kunnen dat een ouderwets gesmeden krukas beter geschikt is om in een bewegende houten constructie als een molen te staan, maar wat de exacte oorzaak is weten we op dit moment niet. Daar moeten we met de fabriek uit zien te komen.”

Balen is het wel: de molen draait nu wel, maar zaagt niet. Dat terwijl er genoeg bestellingen liggen. Het kan weken duren voordat er weer gezaagd kan worden omdat alleen al het verwijderen van het zes meter lange geval een berenklus is.

Otterdvd maakte een film over het afstellen van de krukas in 2014

De foto linksboven komt van de website van Het Jonge Schaap.